• Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
Odpenji: Marulianus Novosti Arhiva - stari sajt NAJBOLJI SVJETSKI PENJAČI U OVOM TRENUTKU?
 
 

NAJBOLJI SVJETSKI PENJAČI U OVOM TRENUTKU?

ImageTko je najbolji svjetski penjač? Vrlo je zanimljivo pitanje, a po našem mišljenju, u ovom trenutku, krug bi mogli suziti na dva čovjeka. Odluka je na vama.

Kilian Fishuber, mladi austrijski penjač je nedavno postao prvi čovjek na svijetu sa ocjenom 8c ispenjanom na flash. To mu je uspjelo usponom u smjeru Tai-Chi (na fotografiji), dugom 8m, koji se nalazi u Lorunsu, Austrija. Fishuber je još prošle godine, također na flash ispenjao Total brutal 8b+, smjer legende G. Horhagera, pa su mnogi već onda rekli da se od njega može očekivati i mnogo više.

ImageZanimljivo je da je prošle godine prvi 8c flash prijavio francuski penjač Alexander Chabot ali se ubrzo javila dama koja ga je u istom smjeru osiguravala par godina unazad. Iako se Chabot branio kako je to bilo davno i ničega se ne sjeća - smjer mu nije priznat, pravila su pravila. Kilian, inače vesel momak, što je par članova našeg kluba imalo priliku uživo osjetiti u večernjem druženju prije dvije godine u Kranju (SLO), je osim toga, na prvom mjestu  ukupnog poretka svjetskog kupa u boulderingu. Zbog svih tih rezultata smatramo da je u ovom trenutku, sigurno jedan od najboljih svjetskih penjača.

Rame uz rame s njim je španjolski as Patxi Usobiaga, na fotografiji snimljen u smjeru Ini Ameriketan 9a, Baltoza. Patxi je definitivno najbolji on sight penjač svih vremena sa ni manje ni više nego 5 smjerova težine 8b+ popetih na pogled. Čak četiri od njih je popeo ove godine, a niz je započeo u deveti mjesec prošle godine kad je u Massoneu, Arco, Italija sightao, svoj prvi 8b+ - 40-metarski smjer Pietra Murata. Svatko tko je barem jednom bio u Massoneu zna o čemu se radi, i zaista je teško zamisliti da je netko u stanju to popeti iz prve i uz potpuno neznanje o bilo čemu. Čini se da prvi svjetski 8c na pogled nije daleko!

Puno više o njima saznajte na www.kilianfishuber.com i www.patxiusobiaga.com.

 
 
 
 

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990