• Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
Odpenji: Marulianus Novosti Vijesti O budućnosti Šantinih?!
 
 

O budućnosti Šantinih?!

...

Više od ljubavi!



Nažalost, krenula je 2023. i sa manje lipim temama od bušenja Gorice.




Nedavno je na sastanku predstavnika našeg kluba sa Markom Pejnovićem, ravnateljem Javne ustanove Park šume Marjan, najavljeno uvođenje restrikcija vezano za penjačku aktivnost na marjanskim Šantinim stinama i to u smislu djelomične i(li) u dogledno vrijeme potpune zabrane, a sve zbog očuvanja flore i faune.

 

Penjačka zajednica našeg grada i okolice je blago rečeno, šokirana mogućnošću nečeg ovakvog jer svi znamo što nam Marjan znači.

Naravno da osobe iz drugih krugova nemogu i nemoraju razumjeti ovu našu “priču” ali postoji nešto što se zove kulturna i nematerijalna baština grada u kojem živimo. I baš kao što je picigin baština plaže Bačvice, tako je i penjanje baština Šantinih stina - to je nešto što ima svoju bogatu povijest, nadišlo je okvire sporta i duboko oplemenjuje život nemalog broja ljudi koji se rekreativno bave nečim ovakvim.

 

Istovremeno ti isti penjači još od 50-tih prošlog stoljeća vode brigu o stijeni i svemu oko nje. Krenimo od “malih” stvari ka šta su urednost penjališta koja je uvijek na visokom nivou, uprkos tome što je penjalište jako popularno, potom sigurnost prolaznika u smislu saniranja kršljivih dijelova stijene što smo više puta odrađivali i to upravo u suradnji sa Javnom ustanovom, pa do svakodnevne obazrivosti prema flori i fauni.

 

Upravo zbog svega navedenog jako boli kada se penjači, koji čuvaju Šantine stine ka nešto najvridnije, okarakteriziraju kao prijetnja tim istim stinama. Nadamo se zbog toga, da se ovdje prije svega radi o nekim ishitrenim izjavama i da će razum prevladati. Budućnost na Šantinim stinama vidimo sa puno sunca, kao do sada, na radost flore, faune, te svih onih građana koji gore imaju svoj kutak za radost u životu – penjača i mnogi drugih bez obzira na vrstu aktivnosti.

 


 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990