Odpenji: Marulianus Zanimljivosti Reportaže Češka 2016.
 
 

Češka 2016.

Pješčani tornjevi...

Adrpach

Bapsi & Troga u Ondre!


Zanimljivu reportažu pripremila nam je Barbara Gilić Bapsi koja je sa Antoniom Trogrlićem Trogom i ostalim Hrvatima pohodila misto koje čak i Perija Putnik nije posjetia - češki pješčenjak! Defitivino cool i definitivno epic...


Od 25.9. do 2.10. održavao se prvi od pet tjedana planinarstva i penjanja u  sklopu programa 'Penjanje za sve', projekt financiran preko Erasmus+ programa. Na projektu sudjeluju penjači iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Češke, Mađarske i Italije, a prvi susret se odvio u Adršpachu u Češkoj.
Iz Hrvatske je išla vesela petnaestorka. Nakon 13 sati vožnje 'luksuznim' minibusom stigli smo u pansion odmah na prezentaciju o penjalištu i o češkom stilu penjanja. Svi smo ostali zatečeni  i vidili smo u koju kašu smo se uvalili. Ukratko karakteristike penjanja na češkim pješćenjačkim tornjevima: pukotine, kamini, položeno, nema hvatišta, zabranjeno korištenje magnezija i  najbolje od svega - nema spitova, nego se koriste veliki metalni prsteni na kojima su jako, jako, jako štedili. U smjeru od 20 metara su prosječno 2 ringa, ako i to. A ako smjer slučajno ima više od tri ringa znači da je jako težak. Ako slučajno ima i magnezija znači da je ekstremno  težak, pošto je magnezij dozvoljen samo u teškim smjerovima. Za međuosiguranja između ringova koriste monkey's fist, UFO-e i slingove jer metalna oprema nije dopuštena da ne ošteti pješćenjak. Uglavnom, odma smo skužili da su Česi 'malo' luđi penjači jer izgleda da se natječu tko će popet smjer u što opasnijem stilu na primjer bosi ili s korištenjem što manje osiguranja.

Kroz idućih par dana neki su se odvažili postavljat (više odgovara riječ solirat) i neke teže smjerove, neki su se borili s pukotinama, kaminima i pločama a neki su otkrili i boulder područje. Organizatori su se potrudili da obiđemo što više penjališta i da osjetimo pješčenjak i probamo se barem malo naviknit na skroz drugačiji stil penjanja. Prvih par dana se svima vidio strah i uzbuđenje na licima jer nikome nije bilo svejedno penjat tako neosigurane smjerove. Svi smjerovi su jako tehnički, skoro pa sve ovisi o radu nogama tako da su se stalno čuli savjeti Čeških penjača:  'Trust your feet, believe in yourself, head is everything, just go...' i ostali jako korisni komentari. Cijeli tjedan smo iskušavali svoje granice, ali uglavnom ne one fizičke već one puno bitnije - mentalne i mislim da smo na kraju svi uživali. Penjali smo na penjalištima Adršpach, Križovi vrch, Teplice nad Metulji i neki su  jedva dočekali otić na bouldering u Ostaš. Ogromna šuma krcata vrhunskim boulderima di god se okreneš. Boulderi su svih stilova, od krimpova u prevjesu, slouperastih prečki, zeznutih top-outa tzv.guzlanja pa sve do stropova i mini pećina. Pošto smo stigli vidit samo jako mali dio bouldera odlučili smo da ćemo uskoro morat organizirat rock trip u Ostaš. Nakon cjelodnevne penjanja, navečer smo imali prezentacije o penjanju u Češkoj i druženja uz češku pivu di smo upoznali penjače iz ostalih država, pivali češke narodne, igrali pantomime i gledali penjačke filmiće.
Tijekom cijelog tjedna su se održavale radionice na kojima se raspravljalo o raznim temama povezanih uz napredak i promociju penjanja. Saznali smo o sustavima penjačkih i planinarskih saveza svake države sudionice. Vidjeli smo kako svaka država ima različit problem, ali i različito rješenje i pomoću svih dobivenih informacija bi svi zajedno trebali naći najbolje rješenje. Tako da mislim da je to i najbitniji cilj ovog projekta, uz upoznavanje i posjećivanje drugih država, odnosno penjališta.

Sve u svemu, svi smo se odlično zabavili, napenjali, upoznali novih ljudi i vratili s jednim nezaboravnim iskustvom.Na putu

...


Adamu je bilo drago vidit Goranu Škare u domaćem mu pješčenjaku! Ona mu je rekla da je vapnenac ipak vapnenac!
Tehnička pukotina i loše osiguranje

Bapsi


...priznaje da više cijeni život nakon tjedna u Češkoj!

Troga


Dobri stari bouldering!

...


Adršpach skaly


Ajme meni nije mi dobro!

...


Climbing for everybody

CFE


Gola pukotina


Nema nožišta, nema magnezija, nema osiguranja...ali barem Scarpe drže!

...


Abseil, sine!

Troga


Izgubljeni u šumetini!

Hood


Ne čudi da prosječan Čeh na Biokovo kreće u šlapama, a put Brača na dušeku!

Češko osiguranje


...

Sretna lica


Troga na mukama!

Topout


Bapsi


Ostaš sa ekipom iz mađarske...

...


Pješčani sat


= friend za pješčenjak

UFO


Predavanja i radionice


...


... i popis smjerova koje nude

vodiči


Možda smo subjektivni ali Troga je ode opalia teško izgledanje!

CRO team 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990