• Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
Odpenji: Marulianus Novosti Vijesti Dobro jutro komisijo!
 
 

Dobro jutro komisijo!

... triba hrvatsko proljeće!

Natjecateljskoj sceni

Otkazana Pula...



Seniorski boulder kup, koji se ove nedilje triba održat u Puli, je otkazan. Po prvi put u 20(+) godina natjecateljske scene u Hrvata državno natjecanje je otkazano zbog premalog broja prijavljenih.





Komisija je napokon priznala da seniori imaju problem.

Penjanje.net u vijesti o otkazivanju kupa spominje "tužnu i jadnu sliku našeg seniorskog sportskog penjanja”.  Sastavili su anketu u kojoj istražuju uzroke lošeg odaziva penjača ali izbor ponuđenih odgovora je vrlo siromašan. Oni sugeriraju da je hrvatski senior (radnik i student) glavni i jedini krivac šta se Pula nije održala – senioru se neda putovat, nema para i slične gluposti. Uloga komisije se nigdi ne spominje, niti uloga stranice ka šta je penjanje.net, koja nas svakodnevno oduševljava medijskim tretmanom prema seniorima i uzrečicama tipa “i stari se nedaju”!  

Poznato je da naša redakcija već sezonama upozorava na sustavnu nebrigu oko seniorske kategorije. Iako su svi naši tekstovi jasno navodili uzroke krize, komisija ih je redovito ignorirala ili očitovala kao „nekonstruktivno kritiziranje”. 
Sada kad smo dosegnuli dno, valjda je napokon vrime da komisija prestane prebacivat lopticu na penjače i preuzme punu odgovornost za trenutnu situaciju. To bi moga bit prvi potez prema boljoj budućnosti za naše seniore.



>>> Priča iz Hrvatske: NEĆEŠ RAZBOJNIČE ! - zanemarite naslov i predzadnju rečenicu.

Komentari  

 
+9 #1 Beeman 2011-11-17 14:07
Pozdrav Dide marule,
što ti kao stara i mudra glava misliš da su uzroci lošeg odaziva seniorske svite?
Moje viđenje problematike:
Hrvatski seniori (ili barem većina njih) se boje konkurencije. Čast iznimkama koje padaju iz smjera sa mazohističkim grčem od smješka i još večom željom da ponovno uđu u smjer. Koji svoje konkurente dočekuju u zagrljaj i željom da vide tko od njih će nadmudriti postavljača i dokazati formu.
Za finale PH boulder/lead su poznati favoriti i nema nekih velikih iznenađenja. Najveće iznanađenje je bilo u 2010.g kada se na PH prijavilo puno seniora i vidjeli smo neka nova lica. Oni su po mojoj osobnoj procjeni svoj dolazak više temeljili na radoznalosti i želji da vide novi boulder u Zagrebu. Nakon te tekme se ove godine sličan odaziv (makar na PH) nije ponovio.
Citat
 
 
+7 #2 Beeman 2011-11-17 14:08
-Večina naših seniora se ne bave sporskim penjanjem nego samo penjanjem. Što bi znaćilo da treniraju stihijski (bez plana i vodstva), da nisu spremni na žrtve koje sportski život nosi, niti su sami spremni pozabaviti se financijskom problematikom

-isprike poput lječničkog pregleda, "rađe ću penjat vani" ili neimanja 300kn za putne troškove i startninu nisu validni argumenti za ne doći na barem jedno natjecanje godišnje. Zašto?

zato jer bez puno potpore od grada i županije vlastitim primjerom pokazujemo u Pulferu da je to moguče, dolazimo na svaku tekmu ma gdje bila.

Kako?
Ne organiziramo škole penjanja za kikiriki (600kn) prvo zato jer nije rentabilno i nema veze s pameti količina truda uložena naspram novca zarađenog, a drugo jer odvajamo dio novca za klubske svrhe. Počnite naplačivati svoj rad koliko vrijedi.
Visinskim radovima se smogne koja kuna da se plati cestarina ili benzin.
Citat
 
 
+8 #3 Beeman 2011-11-17 14:08
I ponajviše (ovo se odnosi na juniore i st.juniore) ulaganjima roditelja u djecu sportaše u koje vjeruju, iako još nismo olimpijski sport i pitanje je kada (ako ikada) će se isplatiti to ulaganje.

Ironija našeg sustava jest u tome da moraš prvo sam napraviti rezultat u svijetu, pa će te tek onda "doma" prepoznati i podržati. Ni sa penjanjem nije drugačije, iako još nismo sport.
Ni HPS ni KOMISIJA nemaju u tome veći značaj od vas samih, koji na kraju ne dolazite na tekme koje se organiziraju zbog vas. Jer sa brojnošću dokazujemo da smo iz sportske grane izrasi u sport i da nas se mora drugačije tretirati.

Pozdrav svima, vidimo se u Rijeci i zatim u Splitu.

Marko Perković SPK Pulfer
Citat
 
 
+9 #4 Beeman 2011-11-17 14:28
P.S. Rado bi čuo naše seniore i seniorke sa konstruktivnim prijedlozima i kritikama, neka nam kažu kako im je bilo na tekmama. I jel im što falilo
Citat
 
 
+16 #5 Jurica 2011-11-17 18:55
Pozdrav Marulu i Marku,

Marko, pohvale na lijepom i kvalitetnom tekstu. Drago mi je da se netko iz Komisije interesira među penjačkom zajednicom zašto je stanje takvo kakvo jest i voljan je saslušati prijedloge i razmišljanja. Isto tako dobro je da netko takve rasprave i potiče.

Ne bih se složio da HPS ili Komisija u tome nemaju veći značaj. Ako je stanje u kući loše, tko je kriv? Ukućani ili gazda? Ovakva apatija među seniorima nije uzrok već posljedica. Nažalost, u Hrvatskoj penjanje još nije doseglo tu sportsku razinu o kojoj pričaš i penjači neće dolaziti na natjecanje samo zato što ono ima prefiks "Prvenstvo Hrvatske". Prosječni hrvatski penjač je amater i entuzijast i za dolazak na natjecanje ga treba znati motivirati. Nema smisla tjerati mak na konac i od hrvatskog penjanja zahtijevati nešto što ono nije, trebate dobro osluhnuti i pomoći mu da izraste u ono što želite da bude.
Citat
 
 
+16 #6 Jurica 2011-11-17 18:55
Nekada su (2004, 05 ...) natjecanja imala pozitivan duh i jako dobru vibru. Rado smo potezali u Split radi tekme - jer nam je bilo dobro. Nažalost, taj duh se pogubio, sigurno dijelom zbog navrat-nanos donesenih regula i tvrdoće s kojom se Komisija odnosi prema penjačima. Većinu vas i poznajem i siguran sam da Komisija hrvatskom penjanju ne želi zlo, već dobro, ali imate premalo sluha za stanje u kojem je isto i preagresivno uvodite promijene.

Fokus se u zadnjim godinama stavio na rad s djecom i to je svakako vrlo pozitivno, ali i ta djeca će za nekoliko godina porasti i doći među seniore. Zapitajte se kakvo će stanje tamo pronaći i kako će to djelovati na njih.

Lijep Pozdrav!
Jurica Levatić
Citat
 
 
-15 #7 Kivi 2011-11-18 00:14
Beeman ove godine ste loše organizirali tekmu, pogotovo seniorsku, to je vrlo demotivirajuće šteta , potrudite se na sljedeca da budu ka i ona prva ! izljubi mi krešu :lol:
Citat
 
 
+2 #8 Dani 2011-11-25 11:22
Pozdrav svima,
Premda sam jedan od autora tekstova koji odavde idu prema Komisiji, pa samim tim imate moje mišljenje, ode se želim osvrnit na komentare.
Prvo želin reć da potpisujen svaku rič šta je Jurica napisa. Jako dobro!
Dalje, drago mi je da se član komisije Beeman interesira, ali isto tako mi je poznato da uz njega side neki puno duže u komisiji i oni se niti javljaju niti interesiraju, osim ako nama triba opalit sankcije, šta nije u redu. Mislim da svaki član KSP mora preuzet odgovornost za svaku krivu odluku, a svjesni smo da ih je bilo. Tek kad se bude radilo pod bremenom odgovornosti, razmišljat će se šta je stvarno bolje za sport i tada ćemo krenit u pravom smjeru. Za sada sve funkcionira tako da svak vuče u svoju stranu, di mu je interes.
Citat
 
 
+3 #9 Dani 2011-11-25 11:22
Svima koji side u Komisiji u zadnjih tri četri godine seniori su bili zadnja rupa na svirali. Sada kada nastupaju posljedice loših i diskriminirajućih odluka(naročito u reprezentaciji) svi se ka pitaju, šta je bilo.
Ne slažem se s tvrdnjom da se seniori boje konkurencije. To nikako ne stoji. Po meni je pitanje motivacija i (NE)fer odnos sa najstarijim natjecateljima. Mi imamo živi primjer kako se radilo na (DE)motiviranju naše naj-naveze, nekada oboje reprezentativaca, Sandre i Lisice. Na njihovu i našu žalost, najmanje po dva puta je svak dobija odbijenac iz reprezentacije pod nekim glupim izlikama, unatoč ostvarenim rezultatima. Najprije se podmlađuje?? repka(Sandra), a onda se kažnjava za izrečenu riječ(Lisica)dok su za to vrime, neki bili pretplaćeni na repku, šta je tužno.
Kako mislite da će oni reagirat? Pa neće se više pojavit na PH i to je to. Izgubili smo dvoje vrhunskih sportaša koji su mogli, ako ničim drugim, makar pomoć svojim iskustvom.
Citat
 
 
+2 #10 Dani 2011-11-25 11:23
I zadnje, mi iz Marulianusa najbolji smo primjer ulaganja u sportaše. Našim je članovima plaćeno SVE kada idu na PH, i tako funkcioniramo posljednjih desetak godina. Dakle čak i u ovoj krizi Klub doista skrbi koliko može o svojoj djeci.

A Komisija? Umisto da pomaže Klubovima(ne mislin na financije, nego da im olakša život u nekim situacijama), ona kao da se trudi da ih financijski zakolje nekim pravilima koje se neki svesrdno trude uvest po svaku cijenu kao npr. - Kup natjecanja-obaveza!
Živili!
Citat
 
 
+2 #11 Sharmantni Vlado 2011-11-28 09:37
Ako ja organiziram tekmu i dođe mi samo dvoje ljudi, to je moja krivica. Tako je i tu. Kriv je organizator i nitko drugi.
Očito je da trenutni format natjecanja neće privuči nikoga osim ljude koji misle da imaju šansu postat prvaci Hrvatske. Pa čak ni njih u ovom slučaju.
Promijenite format! Natjecanje neka se vrši u dva kruga. U prvom boulder zabava za sve od 20tak smjerova, a u drugom krugu najboljih 5 nek ide na 5 smjerova s izolacijom. Natjecanje bi privuklo puno više ljudi, a ne samo wannabe prvake. I bilo bi zabavno (što bi zapravo trebao biti i cilj).
A o izbacivanjima iz repke zbog javnog kritiziranja neću trošiti riječi. Gestapo taktike.
Citat
 
 
+3 #12 lija 2011-11-28 12:22
Tako je Vlado!

U Puli se prijavilo dvoje ljudi, a na bloku u Zagrebu tjedan dana posli - 20 ŽENA I 55 MUŠKIH ! Da ne spominjemo Sv.Krševana, i jučerašnji ŽBL koji su bili puni ko šipak.

Teorija da se ljudima neda je promašaj. Organizator sve diktira. Pa ovi u Zadru su napravili show program. Ljudi to cijene i rado će se vratit dogodine.
Citat
 
 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990