• Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
 
 

Drašnice

Index članka
Drašnice
Skice i popis smjerova
Dodatne informacije o smjerovima
Drašnice

Ponuda svih nagiba



Grebeni poviše Drašnica

Potencijal ogroman!

Drašnice su malo misto na Makarskoj rivijeri koje živi uspavanim životom, bez stresa, laganini ritmom i opuštenom atmosferom. Osim uz more, iznad magistrale je staro selo koje leži na starom Napoleonovom putu. Drašnice su dobile ime po drači žestici(Grizi buš).

Oduvik su grebeni poviše Drašnica bili san svakog penjača koji se nađe na magistrali od Makarske prema Dubrovniku i ugleda prostranstvo stine koja se spušta prema moru i pritom tvori bezbrojne penjačke sektore koji vape za spitovima. Da li je realno bilo očekivat penjalište u Drašnicama?Naravno da je, ali iskreno, nismo mislili da će to baš ovako ić....

 

>>>Jedan običan kišni dan, kada Poskoci uobičavaju svoje obilaske po svim takvim lokacijama, ekipa sida u auto i odlučuje se krenit i vidit jeli to stvarno dobro ili definitivno otpada sa liste! Dolazak na lokaciju budi adrenalin u nama i doslovno trčimo od jednog do drugog sektora, suočeni sa životinjskim svijetom u pravom smislu riječi.
Prvi utisci – ovo je bomba!

Plan je spreman i puni optimizma šaljemo slike svim proizvođačima opreme i eminentnim bušačima smjerova. Čak je i Petzl dobija Projekt Drašnice, na šta su nan rekli da stanemo u red :-)
Nakon samo dan-dva uviđamo da ne prolazimo i da samo dolaze odbijenice. Tuga i razočarenje nadolaze, ali Poskoci nikad ne odustaju, pa šaljemo Projekt svim lokalnim samoupravama i bum! Pun pogodak;TZ Podgore odgovara pozitivno i priča se zakotrljala!
Drašnice pronalaze svoje misto na penjačkoj karti Dalmacije!
2011. U suradnji sa lokalnom samoupravom organiziramo dva bolting vikenda prilikom kojih se opremilo dvadesetak smjerova, čime smo samo zagrebali po površini, ali svaki je početak težak, a sam Projekt Drašnice je upravo nevjerovatan mega projekt koji će sigurno potrajat. Psichologas Vilniuje, Pagalba ir konsultacija internetu svetainėje psichologas.org

Jedan izraziti dio stine u Drašnicama zaslužuje dodatnu pozornost i značaj jer, virujte nam na rič, takvih stina baš i nema previše u svitu. Radi se o sektoru MEGAWALL, odnosno blago prevjesnom komadu stine visokom 250 metara. Vili Guček prvi je pripozna je kapacitete ove stine te je opremija projekt od 7 dužina, dug 220m ali ga je život odveja na drugu stranu, pa tako ta linija još nije ispenjana. Jedan drugi Slovenac, Klemen Bečan, slovenski PRO, osta je ka trica špadi kad je vidija fotke koje smo mu poslali i nije dugo tribalo da se as spusti i opet bloka kad je prvi put doša u podnožje. Sve ostale smjerove u sektoru opremija je upravo Klemen, koji kaže kako nikad nije vidija ovakvi komad stine i upravo radi na svom porjektu Roctrip, 250 metarski ultraklasik.
Drašnice

Ekipa sa 2. bolting vikenda



Pristup
Penjalištu se pristupa sa magistrale, par kilometara iza Podgore(ako dolazite iz pravca Splita)kod Drašnica, skretanje za staro selo Drašnice(postoje i oznake za penjalište na cesti). Može se pristupiti i iz Podgore, cestom iznad benzinske postaje na magistrali. Stari makadamski put koji spaja staro selo Drašnice i Podgoru dovest će Vas ispod grebena, gdje je proširenje za parking. Sa parkinga označenom stazom prema sektorima.
Prilikom pristupa moguće je naići na žičane ili druge ograde di lokalci drže domaće životinje. Ograde molimo zatvarati za sobom! Pristupni put je prilično kamenit, rekli bismo klasično biokovski.

Sektor Visoci

Ogroman i žut


Karakteristike stine
Vapnenačka stina u Drašnicama je po svemu upravo nevjerovatna. I po kvaliteti i po kvantiteti, ali i po visini koja se nudi.
Orjentacija je vrlo raznovrsna. Prvi sektori šta smo opremili su Zapadne i Južne orjentacije.
Smjerovi su dosta dugi i novoopremljeni. Obratiti pozornost na količinu potrebnih ukapčanja i moguća neočišćena hvatišta/nožišta. Smjerovi traže potvrde ocjena. Sva imena sektora i grebena su izvorna i dugo korištena među lokalnim stanovništvom na ovom području.

Općenito
Nemojte se iznenadit ako na pristupnim putevima vidite kravu, muflone, zmije i štošta drugo, ljudi su ode još uvik u suživotu sa prirodom pa u skladu s takvim načelima žive i njihove domaće životinje.
Više informacija o Drašnicama na linkovima:
www.drasnice.net
www.tz-podgora.hr
www.drasnice.hr

 

Šta se opremanja novih smjerova tiče, svi koji su voljni su dobrodošli, dapače, uz par noticija.
Voditelj radova na terenu je SPK Marulianus. Molimo sve zainteresirane osobe da nas kontaktiraju kako bi uskladili planove koje smo razvili u suradnji sa lokalnom samoupravom i kako bi pravovremeno mogli dostaviti sve potrebite informacije o stanju na terenu i skice postojećih smjerova. Postoji mogućnost ukoliko ima materijala dostupnog za opremanje, da svi zainteresirani dobiju nešto spitova za opremanje i čak i smještaj.
Ako donosite svoj materijal, želimo upozoriti da zbog relativne blizine mora u stini želimo samo adekvatne spitove i sidrišta najbolje kvalitete.

Unaprijed zahvaljujemo na razumijevanju!



 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990