• Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
Odpenji: Marulianus Novosti Vijesti Nećeš razbojniče !!!
 
 

Nećeš razbojniče !!!

... u podzemnoj!

Asevi

Priča iz Hrvatske...


Iza nas su 3 najvažnija natjecanja u godini – seniorski PH-ovi u speedu, leadu i boulderu. Prokomentirat doživljeno, naša je dužnost.

 

 

 

 


Iako smo kao klub bilI uspješni na spomenutim natjecanjima, ne skrivamo nezadovoljstvo situacijom u seniorskoj konkurenciji. Službeno glasilo Komisije već nekoliko puta spominje i čudi se slabom odazivu hrvatskih penjača na spomenuta natjecanja iako su upravo oni (Komisija) glavni krivac za trenutnu situaciju.

 

Seniorska kategorija je već poduži broj godina zadnja rupa na svirali naše Komisije! Legendarna sezona 2005. kad se za PH održalo čak 5, do zadnjeg kruga neizvjesnih natjecanja,  i  to sa rekordnim brojem natjecatelja koji je premašivao čak i brojke prvenstva susjedne Slovenije te iste godine – danas izgleda znanstvena fantastika! U međuvremenu su  natjecateljski uvjeti (infrastruktura) čak i bitno uznapredovali ali ironično nestalo je najbitnijeg – spirita i motivacije na sceni. Zašto?

Netransparentnim radom, ekipa iz Komisije je postupno i temeljito, maksimalno srozala instituciju seniorske državne reprezentacije. Jednom san i motivacija svakog ozbiljnijeg natjecatelja danas se pritvorila u tabu temu o kojoj rađe šutimo nego je spominjemo. Članovi ekipe su se proteklih godina (pre)često birali bez ikakvog jasnog kriterija ili dugoročnog plana. Zajedničke pripreme (makar i pod vedrim nebom) ili odmak prema specijalizaciji natjecatelja po disciplinama su čekani uzalud, a sve u duhu filozofije – sudjelujmo, skupljajmo iskustvo i odradimo šta veći broj nastupa!

Opravdava se naše vodstvo – kriv je HPS, kriv je Berljak. Kaže, orjentiramo se prema mladima, seniori su u drugom planu. Mi držimo da je temeljni uzrok svega ovog isključivo nesposobnost i ništa drugo. Orjentiranost prema mladima je samo paravan pročelnice koja, primjerice, sve do prošlog sabora nije ni znala da se Svjetsko juniorsko prvenstvo održava svake godine.

 

.... vratimo se na 2011.

 

Pitamo Komisiju jednostavno pitanje– Kako je moguće da se od 50 i nešto vikenda u godini, sva 3 najvažnija natjecanja u kalendaru održe unutar 7 dana???

Di je tu fairplay prema ljudima koji ne žive  u (ovom slučaju) Zagrebu, koji  su rijetko profesionalci, a najčešće studenti ili zaposleni ljudi? Koliko se moglo ozbiljno pripremit za tri različite discipline ukratkom roku i koliko su sama natjecanja izgubila na kvaliteti radi toga? Apsolutni presedan!

 

Speed disciplina se po prvi put održala na standardiziranoj stazi ali uz ručno mirenje vrimena! Pitamo Komisiju – Ako su sva tri naša najbrža penjača (Morić, Trumbić i Kivela) taj dan penjali unutar iste sekunde (5 i nešto sek.) kako je moguće realno mjerit rezultat uz odstupanja koja su za ručno mirenje vrimena neizbježna? Parodija je da se radujemo novoj stazi, a rezultati su takvi da ih nemožemo precizno izmirit? Di je tu logika cilog natjecanja i zar je digitalni taster luksuz?

 

Lead se održa uz live streaming. To je lipo ali s druge strane neke temeljne stvari se stavljaju pod tepih.  Organizator je odbacia molbu natjecatelja da se stina očisti od viška hvatišta tj. da barem po  1m sa svake strane smjera bude čist. Obrazloženje je bilo da nismo daltonisti i da se to kosi sa komercijalnim tipom dvorane ka šta je PCZ?

Pitamo Komisiju – jesmo li svi mi gomila budala koje redovito odvidaju sve živo sa stine radi PH natjecanja, kad gazde PCZ-a to ne rade? Vikend posli se skinilo svih 4000 komada u Fothiji – ol to nije komercijalna dvorana? I ne samo to - PCZ ne samo da nije očistia stinu kako priliči nego je i uredno radia na dan održavanja natjecanja, pa su tako naši seniori penjali par metara dalje od gomile slovenskih i hrvatskih rekreativaca. Di je tu natjecateljski spirit, atmosfera i štimung?

Pitamo još jednom Komisiju - Zašto dopušta da profit PCZ-a bude bitniji od osnovnog reda i potriba natjecatelja?

 

Hrvatski problem je što se spomenuta natjecanja organiziraju po principu – amo šta zaradit i zato i jesu takva! Iz osobnog iskustva znamo da smo mi kao klub nakon svakog Prvenstva Hrvatske kojeg smo organizirali u Kući o Marula uvik izašli sa minusom i to planiranim. Tili smo ponudit maksimum koji smo mogli i neka drugi sude koliko je bilo uspješno ali u svakom slučaju to je jedini način da natjecanje bude kvalitetno. Organizacija natjecanja se mora vodit sa žarom i u takvim slučajevima tekma najčešće uspije, a natjecatelji to osjete i sljedeće godine se ponovo rado vrate na isto misto. Ove godine smo u PCZ-u gledali upravo suprotno – skupile su se startnine, odradilo se najminimalnije šta se tribalo i to je bilo to. Ni šušta ni gušta.

 

Komisija bi tribala stat u zaštitu natjecatelja!  Zašto je iz pravilnika izbačena stavka kolika je točna minimalna vrijednost nagradnog fonda ali je dopušteno organizatorima da recimo dignu startnine u zadnjih par sezona? Oće li 2012.  napokon kalendar natjecanja izać u razumno vrime i oće li bit razuman?Hrvatska ima kvalitetne penjače, još kvalitetnije mlade kategorije, a klubovi koji su se spremni potrudit oko organizacije (Bravo za SPK Pulfer) i dalje postoje!

 

Vrime je da se odmaknemo od hrvatske tradicije da svak trči za osobnim interesom i da razvijamo penjanje sa srcem, entuzijazmom i fanatizmom!

Vrime je da seniorskoj kategoriji vratimo spirit i da uzviknemo Nećeš razbojniče za organizatore koji samo skupljaju startnine!!!

 

...............

 

Marul o Muerte!

Croazia para siempre!

 

 

 

Komentari  

 
-5 #1 denis 2011-04-07 07:18
Ej, pozdrav iz Rijeke :-) pročitao sm vaš članak i slažem se oko nekih stvari sa vama(ph u tjedn dan!) ali poznato je da penjači iz splita ne dolaze na tekme kupa rh ako to nije u splitu!Uvijek neki izgovori, novci ,daleko itd.Koliko znam prvaci RH iz Splita dobijaju stipendiju od grada,dok večina natjecatelja SVE PLAČA SAMA. Dali bi trebalo bit bolje, trebalo bi!
Citat
 
 
+5 #2 Redakcija 2011-04-07 07:49
Denis zivija!
Pozdravljamo svaki komentar ali mislimo da se ovaj tvoj odmaka od teme!

Penjaci iz naseg kluba se natjecu na svim natjecanjima koja smatramo zanimljivima, koja su solidno organizirana i naravno ako to financijske mogucnosti omogucuju.

Nije istina da smo ikad odustali od necega jer je bilo daleko (to su stereotipi o Dalmatincima), a pitanje novaca ces bolje razumit kad provas vodit klub sa poprilicno brojnom natjecateljskom ekipom kao sta je nasa.
Vodstvo Marulianusa tezi tome da svojim natjecateljima podmiruje apsolutno sve natjecateljske troskove jer ne zelimo da na natjecanje moraju ic samo oni koji imaju novca.

Eto, asu, pozdrav Rijeci!


p.s. Seniorski prvaci HR mogu dobit stipendiju u vecini Hrvatskih gradova ali ponavljam, nije nam jasno, kakve to veze ima sa tekstom o sezoni 2011.? U svakom slucaju, u Splitu je za stipendiju potrebno bit seniorski prvak i imat manje od 24 godine, a ona iznosi 500kn.
Citat
 
 
+5 #3 denis 2011-04-07 08:13
isprike za stindije! Kriva informacija! ja osobno podržavam Splitske penjače, idol moga sina(Luka Marinić) je LUKA TRUMBIĆ :-| Treba raditi, zapavo bi se trebali ugledati na PULFER, UVUJEK JE sve na nivou i dobro organizirano!
Treba svima podjednako dat šansu od djece do seniora, jer mi smo svi ovdje zbog penjanja! Vidimo se na PH BRZINSKO U SPLITU ;-)
Citat
 
 
+2 #4 denis 2011-04-07 08:18
isprike za stipendije,kriva informcija! ja sam osobno za splitske penjače,idol moga sin je Luka Trumbć ;-) trebali bi se ugledat svi na pulfer,jer su super primjer kako trba raditi :-)
Citat
 
 
+9 #5 zoki 2011-04-07 09:02
Palac gore za post. Bilo bi lipo procitat i odgovor kspa.
Citat
 
 
0 #6 Dani 2011-04-07 14:05
Bojim se da odgovor nećemo dočekat. A šta bi i mogli odgovorit na dobro servirane argumente? Mogu se samo još više izblamirat.
Citat
 
 
+8 #7 Penjač 2011-04-07 14:58
Dok smo bili na BLOK-u kod Čuje nije nam dal da nakon natjecanja na bolderu penjeno malo na velikoj stijeni sa pojasima bez da platimo... Tak da..
Citat
 
 
0 #8 Hrvoje Lacić 2011-04-07 17:07
Marul o Muerte!

Croazia para siempre!

A šta ovo znaći?
Citat
 
 
+1 #9 Kivela 2011-04-07 23:48
Penjač otiša si malo od teme :-)
Citat
 
 
+3 #10 Redakcija 2011-04-08 06:33
Hrvoje - ol ne vježbaš Španjolski? Pa dolazi Daila !

Marul ili smrt!
Hrvatska zauvijek!
Citat
 
 
+3 #11 Redakcija 2011-04-08 07:05
Slazemo se sa Kivelom!

Redakcija u potpunosti stoji iza teksta ali naglasava da je tema: Problematika u seniorskoj natjecateljskoj sceni i organizaciji natjecanja.

Bilo bi korektno da se drzimo teme...
Citat
 
 
+7 #12 Filip 2011-04-08 09:24
Slažes se u potpunosti sa tekstom iz članka! Da ste me pitali prije PH rekao bi tocno takav scenarij kakav se odigrao! U Pulferu je uvjek sve na nivou jer decki sve rade za penjanje. Druga stvar,a to je sramotna stvar 25 gledatelja na PH u leadu u PCZ! Pa to ne da je sramota nego neznam... Da klub nema više od 25 članova iz Zagreba i da se obavijesti da jedan je..ni dan se ne penje nego se dolazi navijat i pružiti podršku natjecateljima jer bez publike natjecanje je ku..c! A za takvo natjecanje važan je marketing kojega tu nije bilo jer je PCZ teško dat koju kunu da se izreklamira i da ljudi dođu! A to da nisu očistili stijenu i zabranili penjanje za vrijeme tekme nadam se da dogodine neće radi tih stvari dobiti natjecanje jer nisu zaslužili ko i BLOK ako se mene pita jer je to bilo katastrofa...

Sramota drugo nemam šta reć!

Respect DANI za ovaj post! Trebao je i to netko reći!
Citat
 
 
+6 #13 Hrvoje Lacić 2011-04-08 09:25
totalno van teme ali...
šta je to nama španjolska (ili španjolci) dala kad ih toliko štujemo da smo slogane na španjolskom poćeli objavljivati...
boli njih k za nas pa bi bio red da i nas za njih
ne moraš ovo objavljivati
Citat
 
 
+1 #14 Redakcija 2011-04-08 14:42
Hrvoje, tvoj komentar nas ponukao na razmišljanje!
Citat
 
 
+20 #15 Sharmantni Vlado 2011-04-08 23:41
Ja se osobno (s prekidima) penjem tek 3 godine. U te 3 godine sam shvatio neke stvari koje se ticu penjanja u hrvatskoj.
a) HPS ne mari za penjanje i penjace
b) marulov sajt barem jednom godisnje objavi jedan ovakav clanak
c) nikome ne pada na pamet istupiti iz HPSa

Super mi je kako je netko istaknuo SPK Pulfer kao tocku vodilju. Onda zbilja znamo u kakvom smo sosu. Pa Pulfer je osnovan da bi se makao od HPS da bi ga danasnji clanovi opet vratili pod krilo HPSa. Sto ste htjeli, to ste dobili.

Dajte vise izadjite iz prokletog HPSa. Ako nemate volje to napraviti, cemu onda stalne jadikovke? Zvucite kao zena koju muz tuce, ali "je rekao da ce se popraviti".

Pozdrav od lugara koji se ne natjece na prvenstvu hrvatske. I zeli vam puno trenja na projektima ;)
Citat
 
 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990