• Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
Odpenji: Marulianus Penjališta Sportska penjališta Bobanova greda
 
 

Bobanova Greda

Index članka
Bobanova Greda
Skice i popis smjerova
Superklasik!

Baketina, 6c


 

Kozjak - Orlljak - Bobanova greda

Stina Orljaka u Bobanovoj gredi nudi nam priličan potencijal za sportsko penjanje. Stina na mistima doseže i 120 metara i većinom je položenog karaktera, no ima i čistih vertikala, a i prevjesa. Južno je orijentirana. Nadmorska visina 608m. Spaja se s južnom stinom Markezine grede.

Quasar

Radovi u stropu

Lokacija je nezaboravna i apsolutno vridna posjeta. Pogled koji seže priko Splita i dalmatinskih otoka nezaboravan je. Ova lipotica od stine uvik je nekako sramežljivo stajala po strani i prkosno i ponosno čekala svoj momenat. Zašto je toliko dugo vrimena tribalo proć da bi penjači svatili šta imaju doma, ne znamo i sada je manje važno, jer Bobanova greda od danas otvara svoje linije svim penjačima.

 

Thor i Razbibriga

Kvaliteta stine - Top klasa

Karakteristike stine
Smjerovi na Bobanovoj gredi prilično su dugi i atraktivni. Medium ocjenjivanje od strane autora smjerova i kvalitetno osigurane linije nude pregršt  finih on sight mogućnosti i dobar penjački dan. Kvalitetna vapnenačka stina pruža lipo penjanje i dobar moving u položenim pločama koje, prilikom penjanja, podsijećaju na Brela, ali opet imaju svoju posebnost.



Vremeplov
Osim sportskih smjerova, trenutno u stini postoje četiri alpinistička smjera koji ujedno ozačavaju i početak penjačkih aktivnosti. Pa je tako prvi uspon zabilježen  29.03.1974. i to Kaštelanski smjer, penjači Ante Bedalov i Franko Kovač. Iza toga je još bilo par uspona u osamdesetima.

2008. Steve Whittall i Daniel Piccini pokušavaju on gear uspon današnjeg Quasara i ne uspijevaju.

Opremanje spitovima počinje 2009., kada se isti akteri vraćaju i opemaju prvi smjer u stini Quasar, atraktivni trodužinac u centralnoj barijeri.  Ovaj dvojac je ujedno i autorski dvojac svih dosadašnjih smjerova na Bobanovoj gredi.

 

 

Pristup penjalištu
Starom cestom od Solina prema Klisu odakle na sporednu kroz Gornju Rupotinu(sporedna cesta za Markezinu gredu), skrenuti  te dalje prema Blacama. Na zavoju iznad svetišta je parking odakle se vidi  markacija planinarske staze koja vodi na vrh grebena Bobanove grede. Stazom do ispod stine cca(10-15min).

 

 

NAPOMENE
Općenito - Bobanova greda još zahtijeva vrimena i smjerova,ali ovo što je dosada napravljeno jest zbilja jako kvalitetno i preporučujemo svima. Naročite preporuke idu velikoj ploči u sektoru A, centralnom sektoru i sektoru Razbibriga.

Quasar - imamo korisnu napomenu za ovaj višedužinac i liniju koja je zbog svoje očitosti i lipote svojevrstan simbol Bobanove grede. Zbog specifičnosti terena treću dužinu preporučujemo da obavezno podjelite u dvije dužine kako bi izbjegli probleme sa trenjem užeta i otežanu komunikaciju sa partnerom. Idealno mjesto za sastavljanje dodatnog sidrišta je nakon izlaza iz prevjesa gdje počinje priječnica u lijevo, a potrebno je povezati spit i stablo gurtnama. U slučaju dodavanja međusidrišta u trećoj dužini, smjer po dužinama izgleda ovako: 6b(20m), 6c(30m), 7a(15m), 6a(25m). Obligatore ocjena za A0 uspon je 6c.
Silaz, ukoliko nije absailom iz vrha druge dužine, nakon izlaska krenuti prema istoku, te se markiranom stazom vratiti u podnožje stijene cca 15 min.

 

 

 

 

 



 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990