Omiš

Index članka
Omiš
Skica penjališta i popis smjerova
Dodatne informacije o smjerovima
Barbara Gilić Bapsy u klasiku Papa je s vama (6c+)

Visoke pole








Omiš je oduvik bia magnet za penjače! Okružen stinom sa svih strana i gotovo nepreglednog penjačkog potencijala, već generacijama nas ostavlja bez daha!

Stomorica je najzapadniji greben koji se nadvija nad gradom iznad naselja Priko. Crvena stina je odma do nje i ima dvi barijere: jugoistočnu i sjevernu, baš kao i susjedni greben Babjača, na koju se naslanja Komornjak kao najistočnija litica Poljičke planine. Dalje u zaleđu hidrocentrale nailazimo na najjužnije stine Mosora - Gradac i Ilinac, a s druge strane rijeke su brojni sektori Omiške dinare – od Perivoja pa sve do Mirabele u samom centru grada!


POVIJEST PENJANJA
Skoro da nema penjača iz starije generacije splitskih alpinista koji nije ispenjao bar jedan prvenstveni smjer u Omišu. Prvi takvi, djelo naveze Bone-Gabelić-Runjak, datira još iz 1968. tj. Ante Bedalova iz 1971..

Prve sportske smjerove 80-tih u grebenu Stomorice penju Matković, Piljić, Kunosić, Novak i drugi. Kanava, 37,2 ujutro, Forma piva, Splitski akvarel – samo su neki od klasika koji i dan danas oduševljavaju svojom kvalitetom.

Sredinom 90-tih, žestokom diplomatskom akcijom lokalca Vicenca Bartulina nabavlja se velika količina spitova s kojom započinje nova era penjanja u Omišu. Vicenco organizira besplatan smještaj u gradu, a splitski asevi predvođeni Noriom Radićem, Goranom Radošem, Ivicom Matkovićem, Ivicom Franceschijem, Karlom Ružićem i drugima non stop buše smjerove u sektorima – Mirabela, Babjača i Planovo. Matan sa usponom u smjeru Rex chroatorum Tomislav prvi put doseže težinu 8a.

U sezonama koje su usljedile, penjači iz Zagreba se aktiviraju u uređenju smjerova, pa se tako buši prvi sektor iza tunela – Visoke pole, te Mila Gojsalić nedaleko Gata. Marko Rožman sa usponima u smjerovima Novak Gerome (8a+) i Paranoid (8b) ponovo diže ljestvicu težine.

Ilinac 1997. bilježi svoj prvi moderno opremljeni višedužinac, prvi u nizu sličnih koji su usljedili - Ingo Shalk i Gerhard Grabner uređuju Secret of Cetina 6c, 300m.

Lokalci Beović i Pipa su najaktivniji autori na početku novog milenija. Otvaraju nove sektore Babina bara, Lisičina, te nekoliko manjih u sklopu Visokih pola. Ekipa Marulianusa predvođena Danielom Piccinijem i Ivanom Lisicom tijekom 2009. i 2010. uređuje sektor Perivoj. Upravo u tom sektoru 2014. Ivan Lisica penje prvi 8b+ u omiškim stinama - smjer Vukowar.



KARAKTERISTIKE PENJANJA, SEZONA, POTENCIJAL
Penjanje u Omišu odiše raznolikošću!
Bogat izbor smjerova svih težina i stilova omogućava svakome da pronađe nešto po svom guštu.
Odlična prometna povezanost omogućava lagano premještanje iz sektora u sektor, a osim Perivoja do kojeg treba potegnut 30min., do svih ostalih sektora ima najviše 5-6min hoda.
Penjat se može tijekom čitave godine makar je najaktivniji period od proljeća do jeseni kada su svi smjerovi suhi, te se pametnim izborom sektora koji su u hladu može penjati tijekom čitavog dana. Zbog toga je Omiš, jedno od najposjećenijih ljetnih penjališta, i u to doba godine je možda ugodniji čak i od Paklenice.

Na cijelom području se trenutno nalazi oko 140 uređenih smjerova, sportskih ili višedužinaca.
Osim njih tu je i veliki broj starih nezaspitanih smjerova koji su dosta zapušteni makar je zadnjih godina (u dogovoru sa autorima) sve prisutniji trend njihovog prespitavanja.
Potrebna oprema za sportske smjerove je konop od 60-70m i set ukapčanja, a za stare smjerove je pametno ponit puno više opreme i po mogućnosti se unaprid raspitat među lokalcima ili u našoj redakciji.

Usprkos dugoj penjačkoj povijesti i nemalom broju smjerova potencijal za uređenje novih sektora je i dalje golem! U sezonama koje sljede aktivnosti će se sve više odvijat dalje od prometnica, u brojnim sektorima koji s visine vrebaju nad gradom. Može se reć da je uređenje Perivoja najavilo taj novi trend.


ETIKA I ZAŠTITA OKOLIŠA
Omiš je prekrasan grad jedinstvenog spoja mora, rijeke i planine. Kako sve veći broj turista posjećuje ovaj maleni gradić, primjetno je i sve veće onečišćenje prirode, te niz drugih problema. Apeliramo na penjače da se ponašaju u skladu sa penjačkom etikom, kako prilikom samog penjanja, tako i za vrijeme boravka u omiškoj prirodi.
Podsjećamo da je u ljetnoj sezoni u cijeloj Dalmaciji na snazi zabrana loženja vatre na otvorenom prostoru, pa Vas molimo da to poštujete!
Omiška stina, puno puta opjevana u domicilnom narodu, zaslužuje svu pažnju i premda nema organiziranog uređenja uspona, molimo vas da prilikom eventualnog uređenja novih linija, naročito višedužinaca, kontaktirate lokalce ili našu web stranicu ( Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ) di možete dobiti sve potrebne informacije uključujući i skice starih smjerova.


LOKACIJA

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.



POIST - POPIT – ZABAVIT SE
Gastronomska ponuda uokolo Omiša je nadaleko poznata. Tu ubrajamo veliki broj konoba i restorana od kojih izdvajamo odmaralište uz Cetinu Radmanove mlinice, konobu Kremenko u Sviništu, konobu Bracera u Dućama i Kaštil Slanica uz Cetinu.
Grad je okružen brojnim kampovima, apartmanima i svim drugim vrstama smještaja koje možete potražiti na portalu Turističke zajednice grada Omiša.
Cetina nudi bogat izbor avanturističkih aktivnosti. Neke od njih pronađite na sajtu popularne Avanture.


ZA KRAJ
Želimo vam ugodno penjanju Omišu. Ako imate nekih dodatnih pitanja ili dilema bilo kakvog tipa slobodno nam se obratite.






 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990