Odpenji: Marulianus Penjališta Boulderi Lovrinac
 
 

Lovrinac

Index članka
Lovrinac
Skica penjališta i popis smjerova
Sloperica ?!?
Obasjan suncem !

...

Najdraže groblje na svitu!










Lovrinac je naše najstarije boulder penjalište!
Istina je, boulderavalo se u Paklenici i ranije ali to je bila samo razbibriga između uspona u Anića kuku. Sa Lovrincem je priča drugačija, na njega se išlo samo radi njega, on je koljevka hrvatskog boulderinga.

Ovo penjalište je jedno od onih koja nose priču o evoluciji ST scene. Znale su proć godine i godine da se vizija neke linije okruni usponom. Za svaki novi top smjer je tribalo sazrit u glavi i tijelu, doživit transformaciju zvanu progresija.
Samo pravi fanatici su u stanju toliko krvi prolit i energije potrošit na tako mali komad stine. Zemlja u podnožju je puna kože i magnezija šta više od 20 godina otpada s naših prstiju. Od ljubavi šta smo joj dali topla je i u najhladnijim danima.

Danas kad na Lovrincu stasaju nove generacije splitske dice i kad su ispenjane sve velike linije, sitimo se najbitnijih trenutaka koji su zanimljivi nama ka klubu ali i općenito...


1989.
- Ante Zavadlav, prvi splitski boulderaš, otkriva potencijal stine skrivene na samom rubu gradskog groblja Lovrinac.  Ubrzo tamo dovodi i buduću legendu splitskog penjanja Ivicu Franceschija - Frenkija.

1990. do 1996.
- Frenki je jedini stalni penjač na Lovrincu. Penje prve ozbiljnije bouldere, a posebno je poznata njegova velika priječnica koja sa tramvajca iznad Kamarada ide sve do tramvajca Bjutiful-a. Ispenja ju je bez kreš peda, nije joj daa ocjenu, niti je ikad iko ponovia.

1997.
- Frenkiju stiže u pomoć mlada krv - Domagoj Čikeš, Ivan Lisica i Joško Purko. S obzirom da su iz obližnjeg kvarta Trstenika na Lovrinacu vise često, čak i ujutro prije škole.

1998.
- Vizionar Čika penje L` esperance - prvi boulder u prevjesu desno od tunela. Danas samo Fb6a, a u to vrime dosta teži s obzirom da su ga Čika & Co. penjali po munjenoj varijanti bez korištenja tramvajaca - naravno, u želji za što boljim treningom (plastike tada nije bilo).

1999.-2000.
- Zatišje pred buru...

2001.
- Vlasnik prvog crash-pada u gradu - Slaven Vručinić penje highball Rebus, prvi Fb7a na Lovrincu i prvi boulder koji se izlazi nogama na vrh. Smjerovi se počinju označavat.

2002.
Revolucija!
22.04. - prvi Fb7b na penjalištu, Džihad penje Slaven 
06.05. - Marko Rožman penje Boomerang (Fb7c), jednu od najlipših linija na Lovrincu i u tom trenutku najteži boulder u Hrvatskoj 
08.05. - u prvom posjetu stranih penjača Lovrincu, Urh Čehovin penje varijantu Dont follow me I am lost too (Fb7c+) i ponovno diže ljestvicu težine.

2004.
03.01. Ivo Kolak sa 15 godina postaje najmlađi splitski penjač sa Fb7b u đepu - taj dan je popea Ženu dijete!

2005.
01.07. - Usrid lita, bez trunke trenja Boris Zokić izvodi prvo i do sad jedino ponavljanje varijante Dont follow (Fb7c+)!

2006.
12.02. - Marulići imaju ludilo dan na Lovrincu. Sandra Bakulić penje Čovjek brdo (Fb7b), prvi ženski uspon u Hrvata te ocjene, a Šime prvi klupski Fb7c - Boomerang! 
04.12. -  Luka Kivela penje stari Rožmanov projekt danas poznat kao Thriller (Fb7c+) - jedan od najbrutalnijih smjerova na Lovrincu.

2008.
19.02. - Lija izvodi 1. ponavljenje Thrillera  što je prvi klupski Fb7c+, a Urh penje veliki projekt na livoj strani - Šah Mat (Fb7c+)! 
ožujak - uprava groblja zabranjuje bouldering na Lovrincu - splitski penjači poručuju LEGALIZE IT (!) i ignoriraju zabranu!

2010.
prosinac – Maulov as Nikola Kramarić (16 god.) penje Boomerang (Fb7c) i Thriller (Fb7c+), te  postaje najmlađi Hrvat sa boulder usponima te težine.

2011.
05.03. – Boris Zokić penje brutalni Black tattoo (Fb7c+/8a) kojeg mnogi nazivaju posljednjim velikim projektom na penjalištu. Da li će vizija novih generacija ponudi nešto šta ove prije njih nisu bile u stanju ni zamislit, vrime će pokazat?



ETIKA

Iako je ovaj boulder, u vrime kad se počelo penjat, bia na rubnom dilu groblja sada se nalazi duboko unutar njega.

Bouldering je službeno zabranjen od uprave gradskog groblja tako da je situacija jasna. Penjete na vlastitu odgovornost i nemojte reć da smo vas mi poslali.  Ponašajte se ponosno i pristojno - otprilike ka nediljon na misi!

 

Za blagdan Svih Svetih 1. studenog svake godine, lokalni penjači izbjegavaju penjat na boulderu, zbog razumljivih razloga.




 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990