Odpenji: Marulianus Zanimljivosti Dobro je znati Faktor kože
 
 

Faktor kože

...koja život znači!

Koža...

Dok ima kože, penjati se može...

 

 

 

 

Završia je penjački vikend - peču li vas jagodice?

 

Upravo je o ovom, jednom od esencijalnih pitanja svakog penjača - izdržljivosti kože na prstima, mozgala naša znanstvena sekcija...

 

 

Svi znamo da kad otiđe koža s prstiju, priča je gotova, možemo spakirat opremu i krenit doma. Dakle, prvo pitanje je zašto nekom koža izdrži više, a nekom manje. Po našoj logici, to je prije svega povezano sa znojenjem ruku. Vlažna (znojna) koža u kombinaciji sa oštrim dalmatinskim vapnencom je idealna kombinacija da vas jagodice počnu peć u roku pola ure. Makar postoje kreme za isušivanje kože, protiv tog se problema teško boriti - žlijezde rade svoje, takav si i gotovo.
Naravno, koža posebno brzo nestaje i u vrlo hladnim uvjetima, mada se tada rijetko znoji, međutim to je druga šema koja se u Dalmaciji rijetko događa jer ovdje više i neznamo kako izgleda prava zima. Znojenje možemo smatrati našim kožnim problemom br.1.

S obzirom da se većini ljudi prsti ne znoje (povećano) non stop, postavili smo drugo pitanje - kako u situaciji kad ste npr. doma predvidjeti kome će koža duže izdržat kad se izađe vanka i krene penjat? Zaključili smo da je najbolji predkazatelj toga toplina ruku tj. cirkulacija općenito. Jednostavno, kad date čoviku šaku ruke i osjetite kako su mu ruke neobično hladne - to je as kojemu se ruke manje znoje i koji će, za razliku od većine, na kraju penjačkog dana većinu kože vratit sa sobom kući . Naše smo zaključke provjerili na nekoliko lokalnih penjača poznatih po više i manje izdržljivoj koži i na naše veselje, pokazali su se točni.

Tko zna, možda se za par godina, pri uobičajenim testiranjima raznih sposobnosti mladih penjača, bude mirila i toplina dlana kao parametar izdržljivosti kože. Je, izgleda smišno ali nije za ludu stara narodna poslovica - Dok ima kože, penjati se može!


 

 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990