Odpenji: Marulianus Zanimljivosti Dobro je znati Made in Trstenik
 
 

Made in Trstenik

...made in trstenik

Ritam grada

Elitni penjački kvart...

 

 

 

Je ste se ikad zapitali, koji je splitski kvart iznjedria najviše kvalitetnih penjača? Ispočetka, nismo ni mi....al oduvik smo znali da su mnogi splitski asevi, svako jutro na penjalište išli upravo od tamo. Zbrojili smo dva i dva i u trenu nam je postalo jasno, da u cilom Splitu, a i šire, nema kvarta ka šta je TRSTENIK! Napisat rič-dvi o tom fenomenu među kvartovima - naša je dužnost.

 

 

 

POVIJEST PENJANJA NA TRSTENIKU?

Tradicija penjanja na Trsteniku seže u početke 80-tih godina minulog stoljeća, a traje sve do danas.

Prvi penjači u kvartu su bili Zlatko Kunosić, jedan od začetnika slobodnog penjanja u gradu, te Krešo Filipović, slabije poznati član stare ekipe splitskih alpinista. Po stažu, prvi iza njih je legenda Željko Balov - Žele.
Prava revolucija penjanja na Trsteniku se dogodila sredinom 90-tih kada na scenu stupa novi val u nezaboravnom sastavu Joško Purko - Joke, Petar Filipović - Fila (Adaggio-man), Domagoj Čikeš - Čika i Ivan Lisica - Lija .
Da penjanje na Trsteniku ima svoju budućnost i da sve skupa nije samo slučajnost dokazuju i noviji članovi ekipe, sa početka ovog stoljeća: Danko Tresić - Pavičić, Boris Zokić - Boći i Mate Balov.

PENJAČKI ŽIVOT NA TRSTENIKU

Na Trsteniku se živi punim plućima, a bit najbolji penjač u kvartu nije nimalo lako jer konkurencija vreba u svakom portunu.

Još od davnina, visoko misto na listi najpopularnijih aktivnosti mlađe populacije u kvartu drži, penjanje na dva mala, prirodna brda u Ulici Dinka Šimunovića ili na ono veće iznad Osnovne škole, a popularni su bili i poludnevni izleti na zemljana brda iznad susjednog Žnjana, di su se penjali prvi malo duži, a bogme i opasniji smjerovi.

Tijekom spomenute revolucije sredinom 90-tih je došlo do popularizacije mnogih drugih lokacija u kvartu, čak do te mjere da se razmišljalo i o tiskanju džepnog izdanja penjačkog vodiča. Grijeh bi bia ne spomenuti dva kamena zida (manji i veći) iza zgrade bivše Vojne bolnice (kraj zaraznog odjela), di su se u patikama na manjem penjali, za tadašnje standarde, vrlo čvrsti boulder problemi, dakako, bez crash-pad-a, a na većem, duge prečke po dobrim hvatištima. Na podizanje kvalitete trsteničkih penjača je veliki utjecaj imalo otvorenje prve umjetne stine u kvartu, površine oko 4m², sa 50-ak uglavnom home made hvatišta, koju je u svoju sobu 1997. nesebično smistia Purko. Tadašnji poligon za opću fizičku pripremu je bia raspoređen po štokovima i sobama Čikinog stana, a za trening su se koristili razni rekviziti kao npr. vriće kumpira (raznih težina), demižane i kante sa vodom, stara mašina za pisanje i tanka metalna šipka nađena kraj obližnjeg kontejnera. S obzirom da tada interneta nije bilo, biblioteke i čitaonice svakojake penjačke literature su bile raspoređene na više lokacija duž kvarta.

Uz sve navedeno, na Trsteniku i danas postoje mnoge potencijalne penjačke lokacije, a penjači žive ugodnim i mirnim životom u skladu sa tradicijom i renomeom - najboljeg penjačkog kvarta u gradu!

 

STRATEŠKE KARAKTERISTIKE ŽIVOTA NA TRSTENIKU

Samo pažljivo penjačko oko je u stanju primjetit naizgled skrivene ali itekako važne strateške karakterisitke Trstenika!

Kvart je smješten na idealnoj udaljenosti od centra grada, pa ste tako istovremeno na sigurnom od svih gradskih gužvi i šušura, a opet dovoljno blizu da se u njih i uključite.

S obzirom da je veći dio kvarta smješten na uzvisini, trstenički penjači svako jutro imaju izvrstan uvid u meteorološke prilike koje toga dana vladaju na sve četiri strane svita, te na taj način nepogrešivo vrše odabir penjališta. To se također odnosi i na prognozu vrimena putem dva osnovna vitra, bure i juga, koji se prvo osjete, a bogme i najjače pušu upravo na Trsteniku (uz dužno poštovanje prema ostalim kvartovima).

Prometna povezanost Trstenika je iznimna, bez obzira u pravcu kojeg penjališta idete, a ako ste se odlučili za penjanje na Lovrincu, tamo ste i pješice za nekoliko minuta. Zanimljivo je da je u prošlom stoljeću autobus br.12 vozia upravo na relaciji Trstenik - Marjan (kroz Marmontovu), spajajući na taj način dvi vitalne žile kucavice splitskog penjanja.

Blizina morske obale omogućava penjačima sa Trstenika idealne uvjete za kvalitetan dan odmora, bez obzira da li su se odlučili na plivanje, jogging ili možda vožnju biciklom.

S obzirom na već navedenu poziciju na uzvišenju, izlazak i zalazak sunca na Trsteniku (pogotovo ako puše bura) je neopisivo čaroban, a svako penjačko srce ispuni potpunom inspiracijom lipote života i prirode. I poznati ljubitelj meditacije, Chris Sharma, bi sigurno bia oduševljen duhovnošću Trstenika.

S obzirom da se kvart nalazi na podjednakoj udaljenosti od obe gradske boulder dvorane, penjačima sa Trstenika su na taj način omogućeni jednaki uvjeti za odlazak na trening, bez obzira na klupsku i dvoransku pripadnost.

Trstenik obiluje visokim zgradama koje su neki penjači iz kvarta izvrsno iskoristili za zarađivanje novca putem svih vrsta visinskih radova na fasadama,  a potencijal za radove u budućnosti je nesaglediv.>

Po svemu sudeći, sa strateškim karakteristikama Trstenika se mogla usporedit jedino tvrđava Klis u doba obrane od Turaka.

 

PENJAČI SA TRSTENIKA

Penjači sa Trstenika su vedrog duha i puni entuzijazma, a u brojnim situacijama su se dokazali kao vrsni improvizatori. Od kad je penjanja u kvartu, ekipa sa Trstenika je uvik bila na prvim linijama razvoja našeg prelijepog sporta, a brojni rezultati koje su ostvarili na stini, natjecanju i di god su se pojavili, još će se dugo prepričavati uz logorske vatre.

Temperamentni su, nerjetko imaju umjetničkog duha, a priča se da boulder probleme proučavaju na poseban trstenički način. Kada se zadube u razmišljanja o omiljenom sportu , ponekad su teški za komunikaciju ali ako tražite odgovornog osiguravatelja za rizičan uspon, penjač sa Trstenika je uvik najbolji izbor.

 

BUDUĆNOST TRSTENIKA

Šta nam budućnost nosi, teško je reć ali da će se na Trsteniku penjat to je sigurno. Neki kažu da će susjedni Mertojak u godinama koje dolaze preuzet dominaciju, a drugi govore da će Trstenik krenit u poduzetničke vode i otvorit centar za pripremu najboljih penjača na razini cile Hrvatske!... skeptični smo prema svemu tome...

Trstenik voli svoj mirni, lagani ritam i voli bit u sjeni. Da nema ovog teksta nitko za njega ne bi ni znao ali upravo to i je u stilu najboljeg penjačkog kvarta u gradu!

 

 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990