Odpenji: Marulianus
 
 

SANDRA BAKULIĆ - ŽENA PAUK

ŽENA PAUK
SANDRA BAKULIĆ, PRVAKINJA HRVATSKE U SPORTSKOM PENJANJU

Sandra Bakulić već tri godine je najbolja hrvatska penjačica. Dvije godine za redom osvajala je prvenstvo i kup, a prva je domaća djevojka kojoj je uspjelo svladati uspon težine 8a i 7c+. Članica splitskog kluba Marulianus najveći uspjeh ostvarila je na južnoj strani marjanske stijene, gdje je popela smjer zvan - Sveti Duje. Ove godine prvi put je otišla na natjecanje izvan Hrvatske, u Grazu je osvojila drugo mjesto iza Slovenke Mine Marković.

" Ovo mi je četvrta godina bavljenja penjanjem. Prije toga sedam godina igrala sam tenis. Bila sam odavno zainteresirana za penjanje, ali nisam znala tko bi me uveo u taj sport. Onda sam upoznala Tonija Zlodru i tako je krenulo".

-Prvi pravi rezultati stigli su brzo...

" Već nakon godinu dana osvojila sam drugo mjesto na državnom prvenstvu. Radimo intenzivno, pet dana u tjednu po 4-5 sati. Nemam osobnog trenera, partner mi je Ivan Lisica. Našli smo se na istoj valnoj dužini. Bitno je da partneru možeš vjerovati i da imate sličan ritam".

-Je li penjanje skup sport?

"Oprema je užasno skupa. Sama je kupujem, iako nešto dobijem kao nagradu na natjecanjima, recimo konop ili ukapčanja".

-A novac?

"Koji put bude novčana nagrada, onda nastane opće veselje. Najveća, ona od I000 kuna, bila je na natjecanju u Premanturi kraj Pule. Klub mi najviše pomaže, plati putovanja i startnine. Nema u ovom sportu velike zarade. Za osvajanje prvenstva Hrvatske dobila sam konop, magnezij i bocu za vodu. Penjanjem se bavim iz gušta. Sad sam se odlično provela u Grazu, bilo je super, puno ljudi, gledatelja".

-Odlasci u inozemstvo su ipak, rijetkost.

" Na žalost, nemamo ni mušku ni žensku reprezentaciju. Šteta, vani se može puno naučiti. Tamo stječeš iskustvo, postaješ sve bolji penjač i napreduješ u svim segmentima. Penjanje je bilo pokazni sport na Olimpijskim igrama. Ali ništa više od toga".

-Koliko je naporan put u visine, ima li ozljeda?

" Penjanje je jedan od najnapornijih sportova. Ozljeda bude tu i tamo, ali zato imamo Joku Gerželja, koji pomaže kad treba nešto namjestiti, kad ispadnu rame ili prst".

-Ne događa se često, ali...

"Od velikog napora, naglih trzaja, dogodi se da se nešto pomakne. Najviše stradaju prsti i tetive. Meni je "izletio" prst na lijevoj ruci. Namjestila mi ga je baba Nediljka u Omišu, ona je stručnjak za zglobove. Samouka je, ali poznato je kako joj odlazi dosta sportaša".

-Ljepota i penjanje idu jedno s drugim.

" Sto posto. Bitno jest da imaš snage, ali po meni je važan i stil, umjetnički dojam. Šteta što nema ocjena za izvedbu, nego se gleda samo dosegnuta visina".

- Slobodno penjanje sve je popularnije u gradu pod Marjanom. Sandra poziva mlade da se priključe Marulianusovoj školi mladih penjača (www.marulianus.hr). Sigurnost je na najvišoj razini, a neosvojeni vrhovi čekaju...

Blaž Duplančić