Odpenji: Marulianus
 
 

OMIŠ - OPIS PENJALIŠTA

Omiš je od samih početaka penjanja u Dalmaciji, zbog svojih nadaleko poznatih potencijala koji pružaju Poljička planina, Mosor i Omiška dinara, bio jedan od najprivlačnijih magneta penjačima. Prizor Omiša, onako sa svih strana okružen visokim liticama, uvijek nas ponovo ostavlja bez daha.

Možemo reći da skoro nema alpinista (iz Splita) koji nije ispenjao prvenstveni smjer u Omišu, tako da takvih smjerova ima jako puno, a mi ćemo ih pokušati sve prikazati, dakako uz sve postojeće sportske smjerove. Nažalost posljednjih godina alpinistički smjerovi su rijetko posjećeni, pa su poprilično zapušteni ali nadajmo se da će se situacija u budućnosti popraviti. Autori alpinističkih smjerova u posljednje vrijeme nerijetko pristupaju prespitavanju i postavljanju nove opreme radi povećanja sigurnosti penjača, koji ih zbog toga najviše i izbjegavaju.

Image

Kako bi se lakše orijentirali, opisati ćemo redom sve one vrhove oko Omiša s tim da ćemo započeti sa najzapadnijim, onim iznad naselja Priko.

Stomorica
je prva glava od mora i njena je južna strana vrlo primamljiva penjačima, Crvena stina ima dvije stijene: jugoistočnu i sjevernu, Babjača, kao i Crvena stina ima dvije stijene iste orijentacije te Komornjak kao posljednja glava Poljičke planine. Polukružno dalje nailazimo na najjužnije djelove Mosora, Gradac i Ilinac (koji je ujedno i najljepša i najviša stijena), te na Omišku dinaru gdje su zanimljivi vrhovi Vojan, Imber i Borak.

POVIJEST PENJANJA U OMIŠU - POTENCIJAL

ImagePrema našim podacima prvi zapisani alpinistički smjerovi djelo su Ante Bedalova iz 1971. godine (točnije 1968. Bone, Gabelić i Runjak).

Počeci sportskog penjanja vezani su ponajprije za Stomoricu, stijenu koja je u ovom trenutku totalno out među penjačima zbog loših i starih osiguranja u stijeni. Kanava, 37,2 ujutro, samo su neki od jako kvalitetnih sportskih smjerova, dok Forma piva i Splitski akvarel  predstavljaju najkvalitetnije i najpoznatije višedužince u ovom sektoru, koje svi stariji penjači s guštom pamte. Novije generacije penjača većinom i ne znaju gdje je ova stijena, a vjerujemo da će ovaj vodič barem malo pomoći da se takvo stanje promjeni.

Revolucija sportskog penjanja u Omišu dogodila se kada je lokalac Vicenco Bartulin uspio poglavare Grada Omiša uvjeriti u potencijal i budućnost sportskog penjanja u Omišu, te je na taj način dobio opremu kojom su opremljeni svi sportski sektori u okolici grada. Bilo je to sredinom 90-tih godina kada su se, u jednom periodu, smjerovi bušili doslovno non-stop. Vicenzo je organizirao smještaj u centru grada, a nekoliko iskusnih splitskih penjača je tamo provelo nekoliko mjeseci svakodnevno čisteći i uređujući nove linije. Moramo svakako spomenuti sigurno najaktivnije splitske penjače - Norija, Radoša, a bili su tu i Matan, Frenki, Karlo i drugi. U kasnijoj fazi svoj doprinos uređenja smjerova su dali i zagrebački penjači koji vrlo rado preko ljeta posjećuju Omiš.

Penjački potencijal uokolo Omiša je ogroman. Kako smo već na početku napomenuli, vrlo mali dio stijene je uređen, a u posljednje vrijeme novi smjerovi u Omišu su rijetkost. Cijelom području upravo fali jedna onakva revolucija kakva je bila sredinom 90-tih, kad će u jednom valu biti uređeno par stotina novih smjerova. 
Očito je da gradu nedostaje organizirano održavanje i uređivanje smjerova, pa ovim putem potičemo dva penjačka kluba/sekcije koja u Omišu postoje da se aktiviraju u pogledu svega ovog. SPK Marulianus je svjestan o kolikom je poslu riječ, pa ćemo rado priskočiti u pomoć koliko god budemo u mogućnosti. Omiš sigurno zaslužuje bolju situaciju od ove u kojoj trenutno je.

STIL PENJANJA - KARAKTERISTIKE STINE - SMJEROVI

ImagePenjanje u Omišu pruža penjaču vrhunsku uživanciju, jer je stijena iznimno razvedena, a uz to nam prilikom penjanja u oči upadaju  prekrasni vidici i nezaboravna delta rijeke Cetine, grada Omiša, vrhova u okolici, naročito ako penjete neke od višedužinaca ili alpinističkih uspona.

Smjerova ima oko 70, a prevladavaju lakši smjerovi. Kao što smo već rekli, iskorišten je samo mali dio potencijala kojeg Omiš pruža, a vremena novih ali i onih puno težih smjerova, tek su pred nama.
Stijena nudi sve što jednom penjaču treba, različite visine smjerova(do 300m), razne nagibe (prevjese i stropove u budućnosti) s tim da prevladavaju položene ploče.Stijena je vapnenačka, vrlo slična onoj u Paklenici.

Sektori su orjentirani kao nigdje u Dalmaciji. Možete birati između sjeverne ili južne stijene, zapadne ili istočne,  ovisno jeli vam vruće ili hladno, te koje je doba dana, što je izuzetno dobro ljeti, kada je većina dalmatinskih penjališta živa pećnica.
Svi sektori su vrlo pristupačni i osobnim vozilima, pa tako do najudaljenijeg smjera imate 10 minuta hoda.
Smjerovi nude različitosti u svakom pogledu. Ovdje ćete naići na sve vrste hvatišta, police, rupice, sige, ali i na poneka umjetna hvatišta na koja su se autori smjerova u ranijim fazama penjanja olako odlučivali.
Težine smjerova trenutno se kreću od 4a do 8b. Ocjene su u većini slučajeva realne, s tim da ima smjerova sa ocjenama koje su u najmanju ruku diskutabilne, te ovim putem apeliramo na ponavljače da daju svoj sud kako bi se te ocjene bolje utvrdile.

Moramo spomenuiti da je najpopularniji sportski sektor Planovo koje obiluje laganim smjerovima, a ponekad ljeti na njemu zna biti toliko penjača da ga ne bi preporučili ljubiteljima tišine i romantike.

Naša preporuka smjerova (mora se! - lista)
5a-6a Active hollidays, Velebita, Kate, Artis
6a-6b FBI, Kokica, Lix
6b-6c Marino, Papa je s vama, Fićo i Tomo, Djevica
6c-7a Dr.Ivan Mertz, Čista ljubav, Kastracija, Papa je s vama, Ana
7a+ -7b
 Cesarica

7b+ -7c

 HEPpy day, Nemisis, Bono, Leon
7c+-8a+ Oz, Gagin, The Clash, Novak Gerome, Rex



OPREMA - VREMENSKI UVJETI - SEZONA

U Omiš ponesite od opreme i ono što mislite da vam neće trebati. O smjerovima se nitko ne brine (osim na penjalištu Planovo), pa su iznenađenja moguća. Za višedužince koji se nalaze u Omišu preporučujemo sakupiti što više informacija ali oni koji su navedeni u sportsko penjačkim vodičima su u vrlo dobrom stanju i sigurni su za penjanje.
ImageOmiš je najpopularnije ljetno penjalište zbog više faktora, prvenstveno zbog šarolike orjentacije stijene i mogućnosti penjanja u hladu cijeli dan ali i rijeke Cetine koja će vam pružiti odlično osvježenje. Ako vam je ona prehladna, more je najbolje i nešto toplije rješenje. Veliki broj turista i nemali krkljanac u prometu su popratne sitnice u ljetnim vremenima.

Zimi je Omiš ipak malo hladniji od ostalih dalmatinskih penjališta (izuzev Markezine grede) i to zbog kanjona koji uvijek vuče neki vjetar, a i same rijeke Cetine. No, kao i u cijeloj regiji, tako je i u Omišu prava uživancija pogoditi dobar zimski sunčani dan, ne prehladan ali sa dobrim trenjem. Možete birati i tražiti sektore na suncu, a takvi su uglavnom sa laganijim smjerovima. Teži su uglavnom u rupama koje su većinu dana u sjeni i većinu zime previše mokre.

KAKO DO OMIŠA?

To je bar lako objasniti. Omiš se nalazi tridesetak kilometara od Splita magistralom prema Dubrovniku. Moramo naglasiti da na toj dionici često vladaju prometne gužve, posebno ljeti, kada vam od Splita do Omiša može trebati i do 2h vožnje u prvoj brzini.
Ako nemate svoj osobni prijevoz, iz Splita možete uhvatiti gradski autobus br.60 ili bilo koji međugradski što ide prema Makarskoj ili Dubrovniku.

POIST - POPIT - UBIT OKO

Vrlo zanimljiva je gastronomska ponuda uokolo Omiša koja se upotpunjuje sa avanturističkom. Iz godine u godinu ta je ponuda sve domišljatija jer su se domaćini zbilja potrudili pripremiti jedinstvenu turističku ponudu koja približava strancima neke izvorne običaje naroda sa ovih prostora. Tu ubrajamo veliki broj konoba i restorana , kako u Omišu, tako i cestom kroz kanjon Cetine prema poznatom odmaralištu smještenom uz samu Cetinu - «Radmanove mlinice» i dalje, prema Svinišću (mi ga zovemo boulder selo, provjerite zašto) i konobi «Kremenko». Isto tako «Konoba Bracera» u Dućama i «Kaštil Slanica» uz Cetinu, nisu loš izbor.
Omiš je pravi ljetni grad koji tada živi punim plućima i sve vrvi od ljudi, pa su i večernji izlasci odlični. Tijekom zime, sve se svede na boravak u kafićima, što i nije baš ludi provod.
Omiš ima nekoliko kampova od kojih su dva najistaknutija, pa Vam dajemo linkove: kamp Galeb i kamp Lisičine.

U srcu sezone u Omišu vlada ludnica i vrlo je teško naći smještaj, pa je dobro unaprijed odraditi rezervacije. Na Internet portalu Turističke zajednice Grada Omiša možete pronaći sve potrebne informacije.

ETIKA - LOKALCI - ZAŠTITA OKOLIŠA

Omiš je prekrasni dio Dalmacije sa jedinstvenim spojem mora, rijeke i planine, a kako sve veći broj turista posjećuje ovaj maleni gradić, primjetno je i sve veće onečišćenje prirode, te niz drugih problema. Apeliramo na penjače da se prilikom ponašaju u skladu sa penjačkom etikom, kako prilikom samog penjanja, tako i za vrijeme boravka u omiškoj prirodi. https://betsforcrypto.com

Podsjećamo da je u ljetnoj sezoni u cijeloj Dalmaciji na snazi zabrana loženja vatre na otvorenom prostoru, pa Vas molimo da to poštujete!

ImageOmiška stijena, puno puta opjevana u domicilnom narodu, zaslužuje svu pažnju i premda nema organiziranog uređenja uspona, molimo Vas da prilikom uređenja eventualnih novih smjerova, a naročito višedužinaca, kontaktirate nekoga iz regije ili našu web stranicu gdje možete dobiti sve potrebne informacije ili skice starih smjerova.

ZA KRAJ

Želimo vam ugodno penjanju Omišu. Sve najnovije vijesti i promjene na stijeni možete pratiti na našoj stranici, a ako imate nekih dodatnih pitanja ili dilema bilo kakvog tipa slobodno nam se obratite.

- skica penjališta i popis smjerova
dodatne informacije o smjerovima
- galerija slika


 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990