Odpenji: Marulianus
 
 

SVE MARJANSKE VARIJANTE I KOMBINACIJE

ImageSkoro u svakom smjeru na našem Marjanu postoji barem po jedna varijanta, a većina ih je ispenjana prije nego što se smjer uopće popeo i najjednostavnijom linijom. Na Šantinim stinama je to tradicija, a s obzirom da se te varijante svih ovih godina prenose sa kolina na kolino, odlučili smo ih zabilježiti kako bi spriječili da padnu u zaborav. Neke od njih djeluju smješno, neke sadrže možda i najlipše pokrete na svitu, teške su ili lagane ali sve se drže stare poslovice - "Na tramvajcu je dobro ali u detalju je ekipa!".

Guštajte u varijantama, a ako imate koje dodatno pitanje, slobodno se javite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript . Naravno, opisali smo samo do sada ispenjane varijante:


KOWAPPY (5c), stara varijanta kaže - kod drugog spita se nesmi hvatat velika rupa sa desne strane. Dakle, ravno po ploči, a razlika u ocjeni - zanemariva.

SALVATORE (5c)i u varijanti ovog smjera je rupa tabu tema. Ova rupa se nalazi između drugog i trećeg spita sa live strane. Razlika u ocjeni, ponovo zanemariva. Ali, ako smjer penjete direkt po spitovima bez korištenja tabu hvatišta, ocjena ide do 6a+!

KLEOPATRA (6b) , taj dan kad se smjer zabušia, otprilike daleke 1998., ocjena je bila oko 7a+. Razlog tome je bila varijanta u kojoj je bilo zabranjeno hvatati veliki rub sa live strane stine u području prvog i drugog spita. Također u duhu te varijante je u startu smjera ne naslanjati noge na susjednu Jakopiju sa live strane, te ne koristiti travajce desno od zadnjeg spita, nego peglat ravno gore u ploču, pa na sidrište blago u desno.

TRPIMIR (6b) , stari Marjanski lokalci se sa sjetom prisjećaju ove varijante dok danas gledaju novootkrivene tramvajce, niti metar desno. Dakle, prije se smjer penja isključivo ravno, bez hvatišta na desnom rubu stupa Trpimira. Posebna je poslastica bila tek kod zadnjeg spita  priječit u desno, pa tom stranom nastavit do sidrišta koje je bilo 5-6 metara iznad današnjeg. Tih zadnjih par metara nikad nisi zna oće li šta puknit, a ocjena je bila 6c+!

TOMA (6b+), teža varijanta je na zadnjem spitu penjat ravno na sidrište priko male poličice za livu ruku (uključuje skok na lanac), a ne se dat desno priko pukotine kuda ide najjednostavnija linija. Neki kažu da je ovaj način za plus teži.

BANANA SPLIT, SORCETI (7a), lokalna varijanta je na zadnjem spitu (di se ova dva smjera spajaju) produžit ravno do sidrišta po ploči, bez hvatanja tramvajca desno. Napominjemo da rjetko ko ima volje za takve aktivnosti nakon skoro 30m čvrstog penjanja. Razlika u ocjeni - za plus teže.

ALEX ASCENDS FROM HELL FOR A BOTTLE OF MILK (6c), jedna od najlegendarnijih Marjanskih varijanti! Sa otvorenog tramvajca ispod drugog spita, livon rukon na vertikalni sloper, pa izvuci kako znaš. Ocjena 7b+ !

ImageCARSKO VINO (7a),  vrhunska varijanta! Priko prevjesića na vrhu smjera izać ravno priko spitova, a ne livo ka šta se obično ide. Prije su kružile glasine da je težina oko 7b, međutim čini nam se da je za plus lakše.

CARSKA GRACIJA, penje se na top rope, po liniji između Carskog vina i Gracije. U varijantu se ulazi sa prvog spita Carskog. Težina nepoznata!

GRACIJA (6c) , ako ste naumili pratiti staru varijantu ovog smjera, kad ukopčate peti spit penjite ravno gore, tako da u rupu kod šestog spita dođe desna, a ne liva ruka, ka šta je slučaj dok smjer penjete najjednostavnijom linijom. U rupi se potom minjaju prsti, a sve to dođe oko 6c, možda i plus. Superklasik!

VENERIN STROP (6c),  varijanta ovog smjera traži da kad izlazite priko stropa nesmite koristit konkretne tramvajce sa live strane, ni za noge, ni za ruke. Ide se ravno, a prvo hvatište za desnu ruku pri izlazu u ploču je tanka pukotina. Težina 7a+.

GLORIJA (7a+), kakva varijanta! Nakon što dođete u podnožje ploče na vrhu smjera penjite strogo direktno do sidrišta, bez hvatanja livon rukon kvalitetne police na spoju Glorije i Venere. Rijetko ponavljana varijanta, težina 7b+!

BLACK BOY (6c+), u 20. st. je nastala varijanta prema kojoj se sa četvrtog na peti spit ide potpuno ravno preko sive ploče, a ne u desno kako se inače, svakodnevno penje. Težina smjera ispenjanog ovim načinom je najmanje 7a.

ImageU2 (7b+), u stara vrimena smjer se počinjao penjati sa klupe u podnožju smjera. Jedno jutro klupa je nestala, pa se u smjer od tada ulazi iz Marinera. Postoji niz varijanti na potezu od drugog do trećeg spita ali u posljednje vrime je popularna lipa varijanta ravno sa zemlje, težine oko 7c. Još je zanimljiviji sideći start ove varijante, težine 7c+.

U2-FUSION, vrhunska kombinacija nudi intenzivno penjanje od početka do kraja. Jednostavno, nakon što popnete U2, na četvrtom spitu skrenite livo u Bolero i nastavite gori ravno kroz Fusiu do vrha. Težina je 7c+, a ako U2 penjete iz stojećeg ili sidećeg starta, sigurno i teže.

MARINERO (6b+), uz najjednostavniju logičnu liniju postoje još dvi varijante. Prva je ravno po liniji spitova, težine oko 6c, a druga desno od njih teška oko 7a+. Ova druga je prava poslastica ali u njenom pronalasku vam može pomoći samo Ivica Franceschi - Frenki, koji jedini zna točan redosljed hvatišta! Renting Private Villas Abroad - Real Estate Agency I Love Villa Villa Rental in Thailand Over 250 Verified Villas for Rent in Thailand. Premium Class Villas in Phuket and Samui with Sea or Beach Views. Elite Locations with Yacht Piers, Tennis Courts, and Golf Courses. Starting from $700 per day.

ADAGGIO EXTENSION, izvrsna kombinacija, sve popularnija u zadnje vrime. Kada popnete Adaggio (6a), isprječite metar livo i uključite se u Marjan 86(6c) do vrha. Prekrasno penjanje dobrih 20m, težina oko 6b+.

MARULIANUS ORIGINAL, najstarija i jedina originalna verzija penjanja smjera i to na način da se krene kroz smjer Marjan 86. (6c), pa se kod četvrtog spita skreće desno, priko Adaggia u Marulianus. Smjer je upravo ovom linijom izvorno zabušen i na taj način se penja u finalu natjecanja 1986.. Megaklasik!

MARULIANUSOV DUJE, vrhunska kombinacija! Kad ukopčate drugi spit u ploči Marulianusa skrenite u Duju, pa po njemu do vrha. Ocjena oko 7c+.

ŠOKIRAŠ ME MAJKE MI, impresivna kombinacija! Nakon što popnete glavni dio Marulianusa, tj. dođete do velike rupe na sredini ploče, skrenite desno i produžite smjerom Millenium do vrha. Prekrasna linija, težina 7c+.

ANJA (6a+), stara legenda kaže da se uspon u smjeru ne priznaje ako se u gornjem dilu smjera hvata stablo! Razlika u ocjenama - zanemariva.

DANSKA VARIJANTA (6c+), je uvik bila plodno tlo za raznovrsne varijante. Jedna od najpopularnijih je uhvatit desnon rukon tramvajac kod prvog spita, pa ravno gore. Ocjena po najtežoj varijanti je oko 7a.

LOKALNA ANJA, lipa varijanta tj. kombinacija. Krenite u Local hero, pa pri sredini di se smjerovi nakratko spajaju, skrenite u Anju do vrha. Ocjena 6a+.

LOCAL HERO (6b+), centralna varijanta na samom vrhu smjera, strogo ravno po ploči je teška oko 8a.

I LOVE COMMUNIST PARTY (6a+), varijanta je zabranjivala hvatanje tramvajaca desno, kod zadnjeg spita. Moto je bia - penji ravno, a razlika u ocjeni za plus teža.

PRSTACI II NEW GENERATION (6c+), odlična lokalna varijanta se, počevši od drugog, penjala skoro iznad razine spitova. Težina oko 7a+.

GIVEN TO MARE, zanimljiva i čvrsta kombinacija. Na drugom spitu smjera Given to fly, skrenite desno, pa kroz legendarni Mare nostrum do vrha. Ocjena oko 7c+.

ZADNJA RUŽA HRVATSKA (7c), nedavno je pod motom - netribaju nam umjetna, ispenjana varijanta Ruže bez davno isklesane police kod trećeg spita. Ocjena je za plus teža.

UP LAND (6c), originalna zamisao i prvi način na koji se ovaj smjer penjao je ravno po sigi, između drugog i trećeg spita. Ocjena je barem za plus teža, a pad u detalju može bit sve do grmlja ako je osiguravatelj u opuštenom raspoloženju.

 
 
 
 

- opis penjališta
- skica penjališta i popis smjerova
- galerija slika
- dodatne informacije o smjerovima

 
 
 
 

Zadnje osvježeno

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990