• Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
Odpenji: Marulianus Novosti Vijesti Kritika statusa u HSPSu!
 
 

Kritika statusa u HSPSu!

Foto: Slobodna Dalmacija

...

Split želi punopravno članstvo!



Održana su prva natjecanja PH pod okriljem našeg novog saveza HSPS-a. Spomenuta činjenica je dala svečanu notu priredbama jer samostalan savez je davno sanjani san, te logičan slijed razvoja našeg sporta koji je sa teške margine, kroz desetljeća, evoluirao do uvrštenja u program OI-a.

 

Spomenuta natjecanja su bila i značajna prilika za afirmaciju penjačke scene malog grada uz more u srednjoj Dalmaciji – Splita, te obližnjeg ribarskog naselja Kaštel Sućurca koji su vjerovali ili ne osvojili titule u seniorskim kategorijama boulderinga, te su se na istom natjecanju kvalitetnim rezultatima svoje talentirane djece uvrstili na drugo (Marulianus), treće (TNT), šesto (Lapis) i sedmo (Mosor) mjesto u ukupno poretku klubova.

 


Oprostite na ironičnom tonu ali kako se drugačije izraziti kada je činjenica da niti jedan od spomenutih sportsko penjačkih klubova nije punopravan član HSPSa?

Sami su to tražili, reći će neki, jer spomenuti klubovi nisu sudjelovali na osnivačkoj skupštini saveza prošlo ljeto! Istina, to je činjenica.

Da li je onda splitska penjačka scena protivnik novog saveza i da li je željela trajno ostati pod HPS-om? Odgovor je – NE, Split podržava novi savez i upravo zbog toga su spomenuti klubovi nakon osnivanja saveza uredno podnjeli zahtjeve za učlanjenje.

 



U čemu je dakle baza?

E pa baza je u periodu uoči osnivačke skupštine koji je bio najblaže rečeno, nekorektno odrađen prema nekim klubovima.

Naime, plan o osnivačkoj skuštini, te njen datum se nisu istovremeno iznjeli pred sve članove KSP HPS-a, neki su za sve znali u startu, a drugi su planski obaviješteni u zadnji tren - tobože po protokolu. Štoviše, određenim su osobama nuđena mjesta u izvršnom odboru i vodstvu reprezentacije budućeg saveza ali uz uvjet da, u tom trenutku, ne šire dalje planove o osnivačkoj skupštini . Takvo muljanje i djeljenje pozicija “ispod stola” nije našlo na plodno tlo u Splitu, te je izazvalo revolt cijele penjačke scene u gradu čiji je rezultat bio ne dolazak na osnivačku skupštinu.

 



Sve ranije navedeno su činjenice o kojima se izbjegava javno govoriti. Odlučili smo upravo to učiniti jer smatramo da nije u redu da se penjačka scena grada kao što je Split drži na listi privremenih članova, te im se onemogućuje glasanje o bilo kakvim penjačkim temama unutar našeg novog saveza.

U međuvremenu smo pokušali punopravno članstvo ostvariti na temelju članka u statutu HSPSa koji omogućuje direktno primanje klubova u punopravno članstvo, ako se smatra da su isti od osobitnog značaja. Na našu pismenu molbu da se razmotri ta mogućnost dobili smo odbijenicu, u kojoj je izvršni odbor HSPSa jednoglasno uputio “...SPK Marulianus da svojim kvalitetnim djelovanjem u klubu opravda primitak u privremeno članstvo HSPSa, te da stekne uvjete za primanje u punopravno članstvo…”.

Sličan odgovor je na neslužben upit dobio SPK Lapis, a SPK Mosor, SPK TNT i SPK Zona se nisu ni trudili. Ne sumnjamo da će i SPK CAF, koji uskoro planira učlanjenje, također ići na privremenu listu.

 

Split ne pristaje na ovakav tretman!

 




Vjerujemo da većina zna kolika je bogata penjačka tradicija u Splitu, te koliko je jaka i brojna penjačka scena u gradu, od seniora do mlađih uzrasnih kategorija. Teško je i pobrojati koliko su splitski klubovi, od kojih se sada traži dokazivanje, organizirali uspješnih državnih prvenstava i kupova u svim disciplinama, te priprema nacionalne reprezentacije, a sve unutar kvalitetne penjačke infrastrukture koju ti isti klubovi posjeduju, te konstantno nadograđuju. Jednako je teško pobrojati koliko je kadrova iz splitskih penjačkih klubova legitimno izabrano za vođenje KSP HPS-a tijela koje je do sada više ili manje uspješno vodilo penjački sport u HR, te koliko je Split dao licenciranih postavljača, sudaca, trenera, instruktora, a koliko su ovi posljednji organizirali škola i koliko su ljudi uveli u svijet sportskog penjanja.

 

Dakle, koje dodatno dokazivanje je potrebno za izvršni odbor HSPSa?

Zar nije punopravno članstvo splitske penjačke scene u interesu HSPSa?

Da li je mjerodavan samo nedolazak na osnivačku skupštinu, a da se pritom nitko ne pita zbog čega se nismo pojavili na skupštini? Red bi bio da netko i zato preuzme odgovornost.

 




Ovaj tekst nije pisan u namjeri da se podižu tenzije u zajednici jednog malog sporta za kojeg je upravo zajedništvo vrlo bitno za daljnji napredak. Ne tražimo krivce, ne želimo nikakve osvete niti ikakvo daljnje kompliciranje međusobnih odnosa na penjačkoj sceni. Istovremeno dužni smo uputiti kritiku na situaciju koja nije pravedna niti opravdana i o kojoj je nakon višemjesečne šutnje došlo vrijeme da se javno progovori.

 

Predstavnici splitskih klubova i HSPSa trebaju zajednički sjesti za stol, te otvoreno porazgovarati o zajedničkoj budućnosti. U planu nam je poslati službenu molbu savezu za jedan takav sastanak, te se nadamo pozitivnom odgovoru.

 

Lip pozdrav iz Splita!

 

 

_________________________________

Tekst koji ste pročitali je prije objave pregledan I odobren od svih splitskih klubova koji se spominju u tekstu.

Isključena je mogućnost komentiranja teksta kako bi onemogućili eventualne grube komentare jer cilj teksta nije produbljivanje negativnosti nego poziv da se krene u pozitivnom pravcu.

 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990