• Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
Odpenji: Marulianus Novosti Vijesti Spasimo Marattonetu !!!
 
 

Spasimo Marattonetu !!!

Nevjerovatno !!!

Betonizacija

Nacionalni park ruši svoju baštinu!




Nevjerovatan potez uprave Nacionalnog parka!







Uprava nacionalnog parka Paklenica je danas započela betonizaciju površine 5-6 kvadratnih metara koja će služiti za pozicioniranje vanjske klima jedinice za podzemne prostorije u blizini. Kućica visine 2-3m će se niknuti na betoniziranoj plohi, naslanjat će se na samu stijenu, a cilo područje ljuske će se navodno zazidati.

Da, radi se o poznatoj ljusci u Paklenici di se nalazi jedan od najpoznatijih smjerova u ovom dijelu Europe -  Il Marattoneta, remek djelo legendarnog Manola iz 1987. godine! Lijevo i desno od njega su i dva nikad ispenjana projekta Tadeja i Manola.
Zvuči nevjerovatno da se uprava jednog nacionalnog parka na ovaj način odnosi prema svojoj kulturno-povijesnoj baštini i ovo je slučaj koji zaslužuje da se prijavi svim nadležnim institucijama! Penjačka zajednica je odlučna da se ova devastacija na vrijeme zaustavi i u ovim trenucima vijest se širi munjevitom brzinom. Hrvatski planinarski savez, Hrvatska gorska službe spašavanja, Komisija za sportsko penjanje, Komisija za alpinizam i većina hrvatskih penjačkih klubova je već najavila prosvjedne note, a u akciju će se uključiti i sve domaće te neke relevantne svjetske penjačke stranice (planetmountain.com).
Virujemo da će uprava prominiti odluku i nać kompromis na zajedničko zadovoljstvo. Paklenica je uvik bilo misto koje je živilo za penjače i za kojeg su penjači živili - nemojmo dopustit da se ta simbioza naruši! Čuvajmo našu baštinu!



>>> Zahvaljujemo Levatićima, Mudronji, Čorku, Sunki i svima koji su nam poslali ove fotografije i obavijest!

 

Vezani članci

Komentari  

 
+12 #1 Jela 2012-04-16 07:37
Kad je uprava parka odlučila ukinuti penjačke logore pod Anića kukom poslala je jasnu poruku da više nema ništa s penjačkom tradicijom Paklenice. Cijenama ulaznica također. Stoga što prije zaboravite bilo koji aspekt Paklenice to bolje. Slično se sprema i parku prirode Biokovo. Vrijeme revolucije?
Citat
 
 
0 #2 M.D. 2012-04-16 07:48
Preneseno uz apel, na AO Željezničar.
http://www.aozeljeznicar.hr/page.php?id=2318
Citat
 
 
+1 #3 Žiga 2012-04-16 09:19
Please do not destroy climbing history in Paklenica which is a part of world history.
Let the climbing spirit wins.
Citat
 
 
0 #4 Feelin Sillin 2012-04-16 09:44
I meni se čini da je vrijeme revolucije zbog devastacije planete Zemlje i njezinog bogatstva.
Citat
 
 
+8 #5 Vesna 2012-04-16 10:15
NP Paklenica već dulji niz godina betonira i betonira. Ko' da ga vodi sam Milan Bandić ili još bolje, bivša ministrica okoliša Marina Dropulić. Kako se na institucije ne možemo oslononiti i to vrlo dobro znamo, krivi smo SVI MI koji u Paklenici dolazimo, ali se zgražamo samo unutar nas samih. Bez da ove slike ne dođu u sve medije u zemlji, tiskane i elektroniče, bez da rauvnateljicu ne opsjednu novinari ko' ljute ose, a potom i ministriicu Holy, u Paklenici će se ubuduće održavati trke terencima i motorima. Pa beton je skoro došao do Anića luke. Usput, evo jedan prijedlog na brzaka: Bojkotirajmo ovogodišnji susret za 1. svibnja. Uputimo apel i našim Janezima u Deželi i svima kojima je do Paklenice stalo. Lijep pozdrav iz kontinenta.
Citat
 
 
0 #6 Siniša 2012-04-16 10:53
http://www.youtube.com/watch?v=ndws8uhqQY4
Citat
 
 
+1 #7 anes 2012-04-16 11:01
moja podrška svim ljubiteljima prirode a posebno alpinistima, ne dajte se ! pozzzzz
Citat
 
 
+2 #8 Redakcija 2012-04-16 11:14
Trenutno je u tijeku sastanak uprave ispod Ljuske di bi se tribalo odlucit sta ce bit sa radovima!

U tijeku je slanje dopisa Ministarstvu zastite okolisa, kulture i turizma. Inspektori zastite okolisa su isto obavjesteni, reagirat ce danas, plus dvije TV kuce!

Dosta je betonizacije i nereda !!!
Citat
 
 
+18 #9 Redakcija 2012-04-16 11:16
Dio uprave podupire naša nastojanja. prenosimo vam ovaj mail:

"Poštovani,
upravo sam vidio Vaš mail i zabrinut sam jednako kao i vi, izabran sam za v. d. ravnatelja prije tjedan dana i već sam nasljedio velik problem.
Penjači jesu istinsko blago NP Paklenica, oni su prvi otkrili Paklenicu i promovirali je u svijetu, naš uspjeh zasigurno u velikom dijelu možemo zahvaliti baš penjačima.
Danas imam radni sastanak s voditeljima službi, terenski ćemo obići i gradilite podzemnih tunela "Bunkera", kontaktirat ću i izvođača radova, da se pronađe najbolje riješenje.
Vas također pozivam ukoliko ste u mogućnosti da se nađemo u upravi NP Paklenica na radnom sastanku kako bi raspravili o ovom problemu.
Osobno vas razumjem i svjestan sam da se penjačka populacija zadnjih 10 godina (od početka radova u bunkerima) doslovno ugnjetava.

Sa štovanjem,

Zlatko Marasović, v. d. Ravnatelja NP Paklenica"
Citat
 
 
+18 #10 Redakcija 2012-04-16 13:19
Breaking News - Neslužbeno!!!
Uprava Parka je odlučila da se neće gradit ispod ljuske!!

Više čim doznamo!
Citat
 
 
+2 #11 irena šisernik 2012-04-16 16:53
Ne mogu vjerovat, da se najodgovorniji u narodnom parku Paklenica tako neodgovorno obnašaju prema divni prirodi, koja vredi mnogo nama, koji ju volimo takvu, kakva JE!!
Nemojte dirati ovu, što vrijedi više od vsega!! Šta če reči zanamci???
Citat
 
 
+5 #12 bveroo 2012-04-16 19:42
Da li netko zna odakle ta fascinacija s tim tunelima i bunkerima u prostoru koji sve nas povezuje sa suncem i drugim elementima nadzemnog zivota.
Dodatno ne razumijem zasto je potrebno da suvenirnica bude bas tamo gdje je? Da li je stvarno potrebno da u tako malom kanjonu sva ta infrastruktura postoji na svega par minuta od zadnjih kuca, ili ulaza u park gdje bi joj bilo logicno mjesto? Da li se modernom turistu mora omoguciti da bas na svakih sto metara ima priliku kupiti neku besmislenu stvar.
Da li bi ubilo da su se sredstva za rupu u kamenu preusmjerila na ciscenje smetlista, ili uredjenja setnice uz more?
Citat
 
 
+2 #13 Luka e 2012-04-16 21:37
Samo bih zelio reci da sam odusevljen reakcijom v.d. parka na vas dopis/mejl i svima na vasoj reakciji na ovakvo nesto...
Nije to toliko strasno i nevjerovatno ako uzmete u obzir da osobe koje su odlucile cementirati ne penju... Lijepo je da bi park mogao promijeniti odluku nakon sto mu je netko skrenuo pozornost na on sto zapravo cini...
Citat
 
 
+1 #14 Marin S. 2012-04-17 15:15
ova betonizacija pokazuje da u upravi nacionalnog parka Paklenica side podobni a ne sposobni tj. istinski ljubitelji prirode. Odavno je došlo vrijeme revolucije samo ovaj narod nikako da reagira, čast iznimkama.
Citat
 
 
+7 #15 Redakcija 2012-04-17 17:58
Odlične vijesti !!! Radovi su sluzbeno zaustavljeni! Cijela ljuska ce i dalje ostati u prvobitnom stanju! Bravo ljudi !!!

Sluzbena obavijest v.d. ravnatelja parka:

Poštovani,
evo upravo sam se vratio s terena, tamo sam zatekao nadzornog inžinjera i pojasnio mu sve u vezi ovog slučaja. Prijedlog njegovog rješenja je da se ta vanjska jedinica izmjesti s "onog" mjesta, te da se stavi odmah pored ulaza u Bunker, odnosno s donje strane ljuske. Vjerujte mi da bi najradije da se to ne stavlja na niti jednom mjestu, no ugovor je potpisan još prošlu jesen dobivene su sve dozvole, osigurana su sredstva i postavljanje tih vanjskih jedinica je još ostalo da bi se termotehničke instalacije dovršile.
Dogovorio sam da se ono postolje ukloni i područje ispod ljuske vrati u prvobitno stanje.

Sa štovanjem, Zlatko Marasović
Citat
 
 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990