• Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
Odpenji: Marulianus Novosti Arhiva - stari sajt SVJETSKO PRVENSTVO - QINGHAI 2009.!
 
 

SVJETSKO PRVENSTVO - QINGHAI 2009.!

ImageIma li sritnijeg penjača na svitu od njega???... >>>

















Upravo je završilo još jedno prvenstvo svita - po prvi put organizirano u dalekom kineskom Qinghaiu!
Prilično egzotična lokacija je sigurno utjecala na to da ovo prvenstvo nije bilo rekordno po broju natjecatelja kao Aviles 2007. ali baš zato i je lipo šta je Hrvatska imala svoje predstavnike!



LEAD - U najstarijoj lead disciplini, scenarij pravi filmski:

U neizvjesnoj ženskoj konkurenciji Johanna Ernst uvjerljivo pobjeđuje i po prvi put osvaja svjetsko zlato! Druga je bila simpatična Korejka visoka metar i ćevap - Kim Ja-In, a treća naša susida Maja Vidmar.
Inače, prije natjecanja većina medija (prvenstveno 7c+.nu) je u ulogu favorita postavljala Maju Vidmar, prije svega na račun odličnih uspona u prirodi. Ipak još jednom se pokazalo da dobro penjanje vanka nije garancija istog kad se uđe unutra.

Kod muških, polufinalni smjer je jedini ispenja Adam Ondra. Baš kad se učinilo da češkom maloljetniku nitko nemože ništa, u finalnom 8c-u, Patxi Lakunza Usobiaga baca pokušaj života i penje smjer do vrha! Ondra nastupa zadnji i pada na samom vrhu, dodirnuvši zadnje hvatište.
Tako je legendarni Bask, u direktnom dvoboju s najtežim mogućim protivnikom šta je moga dobit, po prvi put postao prvak svita i to nakon što je, u stilu Ivaniševića, na zadnja 3 uzastopna prvenstva bia srebrni! Ondra je dakle drugi - spomenimo zanimljiv podatak da je u istoj dobi Chris Sharma također bia drugi u leadu prvenstvu svita u Parisu 1997., dok je treće misto pripalo Davidu Lami iz Austrije.

Naši penjači su zauzeli sljedeće pozicije: 66.Kivela, 73.Morić, 76.Trumbić (od 78. prijavljenih). Potpuni rezultati.




BOULDER definitivno postaje disciplina u kojoj vladaju Rusi:

Kod žena ruska mala o` plastike Youlia Abramtchouk postaje po prvi put prvakinja svita, isprid Ukrajinke Olhe Shalagine i trećeplasirane Anne Stohr. Našoj susidi Mini Marković je za diobu bronce falia tek pokušaj manje na zonu u polufinalnom krugu - šteta!

Kod muškaraca prvak svita je posta Alexey Rubtsov, 21 godišni Rus iz Moskve za kojeg skoro da niko nikad nije čua! As penje tek od 2005., a dosad je nastupia na 4 svjetska kupa u zadnje dvi godine i uglavnom je bia dvadeset i neki...Drugi je bia Rustam Gelmanov, naravno još jedan Rus, a treći iznenađenje sa otoka David Barrans. Favorit na papiru prije natjecanja i pobjednik ovogodišnjeg svjetskog kupa - Kilian Fischuber je bia tek peti, čini se da mu naslov prvaka svita baš i nije suđen...

Naši predstavnici: 60.Morić, 63.Kivela (od 76. prijavljenih). Potpuni rezultati.



BRZINSKO penjanje:

Kod žena najbrža Cuilian He, a kod muških Zhong Qixin - oboje iz Kine! Živili domaćini!
Hrvati: 31.Kivela, 36.Morić (od 52.prijavljena). Potpuni rezultati.



DINAMIKE (neslužbena disciplina):

Prvo misto kod žena Natalia Titova iz Rusije (2.20m), a kod muških sa novim svjetskim rekordom (2.90m) Nizozemac - Nicky de Leeuw.
Naši: 7.Trumbić, 21. Morić i Kivela (od 29.prijavljenih). Potpuni rezultati.




Iskoristit ćemo priliku za pozdravit našu reprezentaciju na čelu sa Anamarijom Marović i zaželit im siguran povratak na rodnu grudu!

ImageOstvareni rezultati u leadu i boulderingu su realan pokazatelj trenutne pozicije hrvatskog penjanja. Nešto više u ovom je momentu nemoguće očekivat, posebno kad naši prosječno nastupe na tek jednom jakom natjecanju godišnje.
Ipak, očito je da kad se triba zaletit (brzinsko penjanje) i bacit (dinamike), hrvatski penjači solidno izgledaju u ukupnom poretku, što znači da im bazične sposobnosti i nisu tako loše kako na prvi pogled izgleda.


Bilo bi lipo kad bi Komisija, osim za evropska i svjetska prvenstva, osigurala i sredstva za nastup na određenom broju svjetskih kupova godišnje - srića većina ih se održava u našoj (bližoj) okolici. Kad bi se to ostvarilo i kad bi se organizacija državnog prvenstva podigla na ozbiljniju razinu (i na taj način privuklo sve najbolje penjače da redovno nastupaju) otklonile bi se i zadnje dvi stvari zbog kojih uvik kukamo da nemamo uvjete za bolje rezultate, da je kriv savez i sve ostalo...

Onda bi tek vidili imamo li penjače koji su spremni zabit se u podrum 10miseci godišnje (ka Rusi, Slovenke i ostali...) i živit samo za tekme...

Kako ne bi mislili da svim ostalima cvjetaju ruže samo par anegdota:

- Prije par sezona kad je Olga Bibik drmala svjetskim kupom i osvojila prvenstvo Evrope u boulderingu, Rusi su na svjetske kupove dolazili autom iz rubnih djelova Sibira, vozeći priko 40 sati bez spavanja...

- Naši penjači su na Svjetskom boulder kupu u Munchenu 2000. zatekli Salavata Rakhmetova kako spava u vrići na livadi. Cilu noć je padala kiša - šator je jedva izdrža. As je taj isti dan fleša svih šest detalja u kvalifikacijama. 2005 je sa 36. godina u žepu posta Svjetski prvak u Munchenu.

- Mrazek je krajem 90-tih upa u fiks ideju da će bit neko i nešto. Ispisa se iz srednje škole, zabia na boulder veličine ovih splitskih šta mi imamo i ubrzo posta svjetski juniorski prvak, a posli i dva puta seniorski.

- Janica i Ivica Kostelić.....dobro, tu priču znate...



U svakom slučaju, "dobro" je dok je trenutno Komisija kriva za sve al proće valjda i to doba.
Onda će tribat donit tešku odluku - zasukat rukave ili jednostavno priznat da "na plastici je dobro, al vanka je ekipa"...





Image

>>> Boulderi Qinghai 2009.

Image

>>> Christian Core - the king!

Image

>>> Woman power - Olha Shalagina

Image

>>> Jacky Godoffe, umjetnik iz Fonta

Image

>>> Ernst u akciji (smjerove je radia Aljoša Grom - to asu!)

Image

>>> Majo, Majo...

Image

>>> Sharma 1997., Ondra 2009....

Image

>>> Kralju zaslužia si!!!











 
 
 
 

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990